De familie Zeilemaker voor de geitenstal in Zwartsluis.
De familie Zeilemaker voor de geitenstal in Zwartsluis. Foto: Enrico Kolk

Boeren weg uit Overijssel? 'Dat zie ik nog niet snel gebeuren'

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - Het sloeg bij velen maandag in als een bom. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) deponeerde een nieuw rapport over stikstof in Nederland. Een van de aanbevelingen: alle boeren moeten weg uit Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. Bas Zeilemaker, geitenhouder in Zwartsluis, ziet dat nog niet zo snel gebeuren.

Vandaag (woensdag) zijn er opnieuw boerenprotesten in Nederland. De landbouwers komen voornamelijk samen op het Malieveld, maar ook in Zwolle staat het een en ander te gebeuren. Zeilemaker is er niet bij. "Maar m'n broer wel. En die mag met mijn trekker", lacht hij.

Want dat er geprotesteerd wordt, begrijpt hij maar al te goed. Zeker met het rapport van afgelopen maandag in het achterhoofd. "Een druppeltje op een gloeiende plaat", zegt hij. "En de plaat gloeit al heel lang. Er is nog niks opgelost sinds de boerenprotesten in 2019."

Zeilemaker houdt z’n hart dan ook vast voor het volgende kabinet, waarvoor nu de formatie gaande is. "Ik maak me echt zorgen", vertelt hij, wetend dat het rapport van het PBL ook geschreven is als aanbeveling voor de formatie.

Verder lezen kan in De Stadskoerier Extra: 'Als wij krimpen, dan komt de voedselvoorziening in gevaar'