Huisvesting van arbeidsmigranten

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Meerdere 'duurzame gemeenschappelijke huishoudingen' in een woning zijn straks niet meer toegestaan. Dat staat in het bestemmingsplan 'wonen' dat de gemeente heeft opgesteld.

De gemeente wil daarmee grip houden op de huisvesting van arbeidsmigranten in reguliere woningen en ongewenste maatschappelijk effecten zoals overbewoning en parkeeroverlast voorkomen. 

De bewoning van een huis door meer dan één duurzaam gemeenschappelijke huishouding komt met het nieuwe plan onder 'niet toegestaan gebruik van een woning' te vallen. Voorbeeld van zulk gebruik is een groep van arbeidsmigranten die samen meerdere gezinnen vormen. Ook het gebruik van een woning als zorgwoning door meerdere personen met een zorgvraag (bijvoorbeeld psychische of lichamelijke zorg) die verder geen relatie met elkaar hebben, is niet meer toegestaan. Zo'n zorgwoning is een woning waarin mensen die zorg nodig hebben zelfstandig kunnen wonen, maar die wel in de nabije omgeving is van een zorginstelling of waar op afroep zorg verleend kan worden.

Lees verder in De Stadskoerier Extra.