Twijfels over het verbouwen van de Zwolsesteeg tot een fietsstraat

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Met een lovend persbericht en ingetekende plaatjes kondigde de gemeente het onlangs aan: de Zwolsesteeg wordt een fietsstraat. Auto's, toch de grootste groep gebruikers van de weg, zouden voortaan te gast zijn. Maar er rijzen twijfels over de plannen.

De gemeente hield metingen op de weg en kwam toen tot de conclusie dat veruit de meeste auto's te hard rijden op de weg, waar een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur geldt. “Metingen tonen aan dat bijna 60 procent van de weggebruikers harder rijdt dan de toegestane snelheid van 60 kilometer per uur. Ongeveer 20 procent rijdt zelfs harder dan 80 kilometer per uur", volgens wethouder Maarten Slingerland. De gemiddelde snelheid op de weg is 70 kilometer per uur.

Een groot aantal snelheidsremmers zou straks de automobilist moeten dwingen om zich aan de snelheid te houden. "Denk hierbij aan busdrempels en kruispuntplateau’s. En door deze aanpassingen is het ook voor sluipverkeer niet aantrekkelijk om deze route te gebruiken", volgens de gemeente. De nieuwe maximumsnelheid zou 30 kilometer per uur worden.

Niet iedereen ziet echter brood in de plannen. "Fietsers blijven de zwakke verkeersdeelnemers", zei Martijn Riezebosch (CDA) al in de raadsvergadering van eerder deze maand. "In de genoemde oplossing blijven de fietsers van dezelfde weg gebruikmaken, wat voor dezelfde onveilige situaties kan zorgen."

Lees het hele verhaal over de twijfels bij de verbouwing van de Zwolsesteeg in De Stadskoerier Extra van deze week.