Rembrandt onder de klompenmakers

Zeker honderdduizend paar klompen maakte Bertus Klomp in zijn leven. Zijn werktempo moet ook hoog liggen, want de inwoner van Zwartsluis heeft twaalf kinderen om te voeden, grapt hij in 1960 tegen de journalist van een regionaal dagblad. Zijn snelheid ligt op dat moment al veel lager: de dan 72-jarige Klomp is ondertussen uitgegroeid tot de ‘Rembrandt onder de klompenmakers’.

Klomp duikt begin 20e eeuw in het ambacht van zijn vader en groeit uit tot een begrip. Voor sommige families maakt hij generaties lang klompen. Klomp kan aantonen dat hij zes generaties Klomp van klompen voorziet. Jarenlang maakt de inwoner van Zwartsluis in zijn eenvoudige werkplaats veertig paar klompen per dag.

Met de opkomst van de rubberindustrie komt de klad in zijn bedrijf. Boeren prefereren steeds vaker rubberlaarzen boven de oud-Hollandse klomp. Alleen in de Tweede Wereldoorlog neemt de vraag naar klompen weer toe. 

Het is een periode waarover de Sluziger liever niet praat, zegt hij tegen de journalist. De Duitsers willen hem bedrijfsleider maken van een klompenfabriek in Polen. Ondanks de hoge verdiensten, ziet Klomp dat niet zitten. Hij duikt onder en weet uit de klauwen van de bezetters te blijven.

Na de oorlog, als alle kinderen ondertussen goed terecht zijn gekomen, verlegt Klomp zijn richting. Niet langer produceert hij klompen voor de massa, maar maakt hij kunstzinnige ontwerpen. Die zijn ondertussen te bewonderen in musea over de hele wereld. Klomp maakt onder meer een afbeelding van Stalin op een klomp en stuurt die op naar Rusland. Die hangt tegenwoordig in een Georgisch museum. De Sluziger laat zich sowieso inspireren door mensen en gezichten.

Ook de bijbel inspireert Klomp. Hij portretteert op ingenieuze wijze de kruisgang van Christus of het offeraltaar in de tempel op een klomp. “De Heilige Schrift is het enige boek dat precies aangeeft hoe de mens behoort te leven. De mensheid leeft er echter niet naar.”

Verder lezen? Word lid van De Stadskoerier Extra en lees elke week zo'n verhaal. Erik Driessen duikt voor De Stadskoerier Extra elke week in de online krantenarchieven van Delpher op zoek naar bijzondere, grappige of historische verhalen. 


Werkzaamheden aan Jan van Arkelstraat worden later

De werkzaamheden aan de Jan van Arkelstraat vinden een paar maanden later plaats. Dat meldt de gemeente. De werkzaamheden zouden deze maand starten. Nu beginnen de werkzaamheden echter in september.

Lees meer in De Stadskoerier Extra.