Weinig interesse in toekomst van omgeving

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Hoe ziet Zwartewaterland er in de toekomst uit? Waar komen windmolens te staan en waar worden zonnevelden aangelegd? Het boeit de inwoners van Zwartewaterland helemaal niks.

Dat blijkt tenminste uit een enquête die de gemeente hield. Alle inwoners konden die invullen en 3.000 mensen kregen bij wijze van steekproef een persoonlijke uitnodiging om deel te nemen aan de enquête. Daarin konden mensen hun mening geven over de bouw van windmolens, het aanleggen van zonnepanelen en het opwekken van 'duurzame' energie in het algemeen.

Slechts 424 mensen namen de moeite om die enquête in te vullen. Van de 3.000 persoonlijke uitgenodigden besloot 10 procent (302 mensen) om mee te doen. Onderzoekers Hannemarie Hardeman en Roanne van de Wijgaart van bureau Moventem schrijven dat in een rapport. Uit de enquête blijkt naast desinteresse ook veel onwetendheid. Op de stelling 'Ik weet hoeveel duurzame energie de gemeente Zwartewaterland in 2030 moet opwekken in de gemeente volgens de afspraken van de Regionale Energie Strategie' reageerde 81 procent ontkennend.

De onderzoekers schrijven het er daarom nog maar even bij. "De gemeente Zwartewaterland wil in 2030 minimaal 50 procent van alle energie die gebruikt wordt binnen de gemeentegrenzen duurzaam opwekken. Wat gaan we doen tot 2030? Vijf windmolens, 80.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken, 50 hectare zonneveld, een biovergister en een besparing van 465 Terra Joule." 

De helft van de enquête-deelnemers (precies 50 procent) vindt dat...

Lees verder in De Stadskoerier Extra.