Willem ten Klooster met pensioen na meer dan vijftig jaar werken

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - Een arbeidzaam leven van ruim vijftig jaar ligt achter hem. Jan Willem ten Klooster, ook bekend als Willem, is nu met pensioen. Maandag maakte hij de laatste rit met de bus.

Meer dan de helft van zijn werkzame leven was hij buschauffeur. In 1986 begon hij met rijden onder de vlag van Noordwesthoek (NWH). Daarna volgden nog DVM-NWH, Veonn, Arriva en tot slot Connexxion. "De tijd van Noordwesthoek was het meest gezellig", vindt Ten Klooster. "Dat was de gezelligste club die er was, nu is het allemaal commercieel geworden."

Voor hem komt daar een eind aan. "Ik moet vrijdag mijn sleutels en code inleveren. Een ander gaat verder, ik heb er vrede mee." Hoewel, aan stoppen denkt hij nog niet. "Ik kan zo op de bouw beginnen", lacht hij. Fysiek zal hem dat niet snel te zwaar zijn. "Conditie is heel belangrijk", weet Ten Klooster. "In al die 35 jaar ben ik misschien één keer met de auto geweest. Ik keek nooit naar het weer, ga altijd gewoon weg met de fiets. Het is maar een klein stukje naar het werk en als ik wel nat overkom, dan droogt de broek wel in de bus."

In zijn vrije tijd deed en doet Ten Klooster aan wielrennen. "Ik heb van m'n tiende tot m'n dertiende wedstrijden gefietst. En ik fiets nu nog 80 tot 100 kilometer per week."

Nog zoiets belangrijks: "Regelmaat in het leven", verklaart de Sluziger. Ook in een baan met onregelmatige werktijden. "Ik heb de laatste vier jaar alleen avonddiensten gehad."

Lees verder in De Stadskoerier Extra.