Wel een geel boekje met stempels maar geen vaccinatie: het kan nog

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het blijkt nog steeds mogelijk om een geel boekje met stempels te krijgen, zonder gevaccineerd te zijn. Op de inmiddels gesloten vaccinatielocatie in Kampen glipte er vorige week zeker één iemand tussendoor.

De locatie in Kampen was ook de aangewezen plek voor Zwartewaterlanders om een vaccinatie tegen het coronavirus te krijgen. Op die locatie was het mogelijk om een registratie met datum, vaccinatienaam en batchnummer en een stempel van de GGD in het zogeheten gele boekje te krijgen.

In dat boekje kunnen mensen hun vaccinaties laten registreren. "Het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs", schrijft de Rijksoverheid op de website, maar de Wereldgezondheidsorganisatie denkt daar net iets anders over. Die erkent het gele boekje namelijk wel als officieel document. Er ontstond in de afgelopen tijd een run op die boekjes, die online te verkrijgen zijn. Als mensen zo'n boekje besteld hebben en thuisgestuurd krijgen, kunnen ze daarna op de vaccinatielocatie een stempel krijgen met de naam van het vaccin dat ze hebben gehad.

Daarvoor is het wel handig dat de eigenaar van het boekje ook zijn of haar naam daarin schrijft, zodat het boekje gezien kan worden als persoonlijk eigendom. Boekjes waarin geen naam vermeld staat, zouden geen stempels moeten krijgen. Het is dan namelijk mogelijk om na het zetten van de stempels het boekje door te verkopen óf aan iemand anders te geven.

Lees verder in De Stadskoerier Extra.