''De mensen zijn vriendelijk en vaak spreken ze ook nog Duits''

(door Leo Polhuijs)

HASSELT - Luxemburgers - daar zie je er niet zoveel van in ons land en zeker niet in Hasselt. Toch heeft de familie Koster uit Luxemburg met de boot aangelegd aan het Zwarte Water. "Het kan wel kloppen dat we niet veel landgenoten zien, want we hebben niet zoveel inwoners", lacht Romain Koster, terwijl hij samen met de hond voor de foto aanschuift naast zijn vrouw. 

De boot heeft de Nederlandse vlag in top. De boot schommelt zachtjes, het is winderig weer. "In Luxemburg vind je veel Nederlanders, die op onze heuvels afkomen. Maar wij zijn juist in Nederland vanwege het vele water. Alles is hier vlak, heel anders dan bij ons, maar erg mooi." De familie is tien dagen in ons land. Na Hasselt volgt de vaartocht naar Kampen. "We hebben vanochtend de binnenstad al bezocht om te kunnen ontbijten, maar de terrassen zaten nog dicht. Ik denk dat we te vroeg waren", zegt mevrouw Koster. "We zijn al eens eerder in Nederland geweest maar Hasselt is de eerste keer. Het ziet er allemaal erg vriendelijk uit. Hasselt is een mooi stadje." 

Vlak voor de boot van de Kosters ligt het schip van Udo Schocke. "Wunderschön", zegt hij, als hem gevraagd wordt wat hij van de omgeving vindt. De watertoerist gaat er graag even voor zitten om de vragen van de verslaggever te beantwoorden. 

Bij het inschenken van de koffie vertelt hij dat hij uit het Roergebied komt. "Mijn ouders hadden op de Molenvaart al veertien jaar een vaste stek met de boot."

Lees verder in De Stadskoerier Extra.