Ontbijt met Spek

ZWARTSLUIS- Een programma uit de jaren ‘85-‘90 komt weer terug op de radio: ‘Ontbijt met Spek’. Rob van der Spek maakte dat programma in die jaren voor de EO en gaat het vanaf eind deze maand doen op ZwartewaterFM.

Van der Spek verhuisde vorig jaar, na het verlies van zijn vrouw, van Enter naar Zwartsluis. “Ze overleed in oktober 2019”, vertelt hij. “Ik heb daarna hele moeilijke tijden gehad, we zijn bijna 30 jaar getrouwd geweest. Maar ze komt niet terug.”

De geboren Rotterdammer woonde bijna 44 jaar in Enter. “Ik werd daar verkoopdirecteur van Ten Cate Windsurfing. Eigenlijk heb ik het windsurfen groot gemaakt in Nederland. Mijn echtgenote en ik hebben al die jaren heel fijn daar gewoond.”

Lees het hele interview in De Stadskoerier Extra.


Rooksteiger

ZWARTSLUIS – De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld over de ‘rokersplek’ voor leerlingen van het Agnieten College. Die worden doorverwezen naar de nieuwe steiger in het centrum van Zwartsluis.

Dat klopt, zegt Gert Voerman van de school. “Op het plein mag niet gerookt worden, dat is wetgeving. En omdat we willen voorkomen dat leerlingen zich verspreiden door Zwartsluis, kunnen ze met een rokerspas roken bij de vijver.”

Maar of dat zo blijft, is nog even de vraag. “Ze hebben 7 jaar daar een plekje ‘gehad’ en daar had niemand last van. Maar er is vlak voor de vakantie een nieuwe steiger aangelegd, dus we zijn nu kijken of het zo blijft.”

De VVD wil graag weten of het klopt dat jonge rokers actief worden doorverwezen naar de vijver waar recent de nieuwe steiger is aangelegd voor toeristen die Zwartsluis per boot bezoeken, meldt de partij in een persbericht.

Lees verder in De Stadskoerier Extra.


Uit het archief: de stad Holland

Deze rubriek besteedde vorige maand aandacht aan het verhaal van dominee Albertus Christiaan van Raalte. Deze eerste predikant van de gereformeerde kerk in Genemuiden verhuist in 1946 naar het Amerikaanse Michigan waar hij, dichtbij de Black Lake, de stad Holland sticht. In zijn kielzog gaan zeker zeven Genemuider gezinnen mee. Daarom een deel twee.

Geesje Visscher-Van der Haar is een vrouw wiens ‘algemene en historische kennis niet veel overtroffen is’, zo schrijft dagblad De Grondwet in 1901 bij het overlijden van de geboren Genemuidense. 

De Grondwet is in die tijd de krant van Amerikaanse Nederlanders.

Lees het hele verhaal in De Stadskoerier Extra van deze week.