Afbeelding
Eigen foto

Mee-spreken

Afgelopen week was er weer een normale raadsvergadering. Althans, normaal in de zin dat we weer met elkaar in het gemeentehuis om tafel zaten. Niet meer op afstand via schermpjes en via overlegjes via telefoon.

Het ziet er naar uit dat we “het normaal” dat we in de coronatijd verloren zijn weer terug krijgen. Raadsleden kunnen elkaar weer in levende lijve zien en overleggen weer face-to-face. Toch zal niet alles terugkeren naar wat we gewend waren. Mogelijk gesterkt door de corona-tijd, gaat de raad anders vergaderen. Lekker boeiend zou je denken… “Hoe de gemeenteraad met elkaar gaat vergaderen, zoeken ze zelf maar uit. Wat heb ik daar nou aan?” Nou, iets dat gaat veranderen is hoe iedereen beter kan inspreken, of ‘mee-spreken’ zou ik eerder zeggen:

Als voorheen een belangrijk onderwerp op de agenda stond, dan werd door de politieke partijen al vóór die vergadering een standpunt ingenomen. Als een inspreker zijn/haar verhaal tijdens de vergadering deed, zaten de partijen al in de spreekwoordelijke loopgraven. Met als gevolg dat veel insprekers - misschien (on)terecht - het gevoel hadden dat hun inspraak er toch niet meer toe deed. 

Nu met de nieuwe manier van vergaderen is er een inspraakmoment ingebouwd vóórdat de politieke partijen het met hun eigen achterban gaan bespreken. Een ‘beeldvormende’ bijeenkomst wordt dit genoemd. Inwoners kunnen van dit inspraakmoment gebruik maken. Ook als zij niet uitgenodigd zijn voor het betreffende onderwerp. Van de raadsleden wordt expliciet verwacht dat ze een luisterende en vragende houding aannemen. Zonder het oordeel al klaar te hebben.

De inbreng van de ‘mee-sprekers' wordt meegenomen in een latere vergadering, waar de politieke partijen in een oordeelsvormende raadsvergadering met elkaar overleggen hoe ze over het onderwerp denken. Afgelopen weken hebben al 4 mee-sprekers van zich laten horen. En de aandachtspunten die ze op tafel hebben gelegd zijn ook echt terug op tafel gekomen in de verdere bespreking.

Wil je ook van je laten horen, of meespreken? Houd de gemeentepagina in de gaten of er een onderwerp voorbij komt waarbij je de raad iets wilt meegeven. Wil je eens met het CDA mee-spreken? Neem dan gerust contact met ons op.

Rudi van Zandwijk, r.vanzandwijk@zwartewaterland.nl
06-42 888 880