Wethouder Harriet Rietman (links) krijgt hulp bij het plaatsen van een eikenhouten balk in de Veerpoort.
Wethouder Harriet Rietman (links) krijgt hulp bij het plaatsen van een eikenhouten balk in de Veerpoort. Erik Driessen

Veerpoort torent steeds verder boven de Hasselter Kaai uit

HASSELT - De Veerpoort torent steeds meer boven de Kaai uit. Eind dit jaar verdwijnen de steigers rond de veertigduizend stenen en is Hasselt een monument rijker. Wethouder Harrie Rietman voegde maandagmiddag een oud element toe aan het nieuwbouwwerk.

Samen met Hans Veldman van de Historische Vereniging, kerncoördinator Jannie Bloemert en medewerkers van Bouwbedrijf Kijk in de Vegte plaatste Rietman een massief eikenhouten balk in de poort. Kijk in de Vegte zet die met originele historische gevelankers uit Hasselt vast aan het opgaande metselwerk. De gevelankers stammen uit de achttiende eeuw.

Oude situatie

Dat is de periode waarin Hasselt nog over de originele Veerport beschikt. De stad brak die in 1828 af. "Moet je kijken...dat is toch te vergelijken met het IJsselfront van Kampen...", zegt Rietman als Hans Veldman een tekening tevoorschijn tovert van de oude situatie. Althans zoals wordt gedacht dat de oude situatie was, want tekeningen laat staan foto's zijn er niet, vertelt Hans Veldman op het bouwwerk. Met de Veerpoort komt die oude situatie een beetje terug in Hasselt. De poort herbergt ondanks het nieuwbouwkarakter bergen vol geschiedenis. 

Zo verwijst het eikenhout naar de roemruchte geschiedenis van de Hanze. Kaai-bezoekers kunnen straks onder de poort door wandelen.