Gemeente wil drugscriminaliteit in buitengebied tegengaan

ZWARTEWATERLAND – Gemeente Zwartewaterland start met tien andere regiogemeenten een campagne met Meld Misdaad Anoniem. Daarmee komen ze in actie tegen drugslaboratoria, chemicaliën en drugsafval in het buitengebied.

De gemeenten roepen inwoners op verdachte situaties en drugcriminaliteit te melden. Ook houdt de gemeente een enquête Veilig Buitengebied onder bewoners buiten de drie kernen. Met de uitkomsten wil de gemeente criminaliteit in het buitengebied tegengaan en de leefbaarheid behouden. Eigenaren van loodsen en stallen op het platteland worden regelmatig benaderd door criminelen omdat de ruimten aantrekkelijk zijn om drugs te produceren. Door bedreigingen richting de verhuurders of een zwijgcultuur onder getuigen blijven misstanden soms lang onzichtbaar. De campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’ van Meld Misdaad Anoniem moet dit tegengaan. Burgemeester Bilder vindt het belangrijk dat ondernemers en bewoners zich bewust zijn van de risico’s: “Drugslabs en hennepkwekerijen zijn gevaarlijk en de gevolgen voor de verhuurder en omgeving worden vaak onderschat. De schade aan een pand of terrein is enorm en komt voor rekening van de verhuurder. Verhuurders krijgen regelmatig te maken met intimidatie en geweld en kunnen daardoor niet zomaar stoppen met de verhuur. Je bent ook medeplichtig en je pand kan worden gesloten. Weet dus aan wie je verhuurt.”

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt en is geen politie. Iedereen kan anoniem een melding doen via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Afgelopen week stuurde de gemeente huishoudens en ondernemers buiten de kernen een brief met het verzoek een enquête over Veilig Buitengebied in te vullen. Zo krijgen gemeente, politie en andere veiligheidspartners meer inzicht in de activiteiten. De uitkomsten worden in november verwacht.