Zwarte Water kan wijken Genemuiden en Hasselt verwarmen

ZWARTEWATERLAND – Het Zwarte Water kan in de toekomst de Greente in Genemuiden en Dedemsvaart-Zuid in Hasselt verwarmen. Dat blijkt donderdag bij een presentatie van Tauw en DWA aan de gemeenteraad. Beide bureaus zijn nauw betrokken bij de warmtetransitie binnen de gemeente Zwartewaterland.

Nederland stapt de komende decennia over op gasloos verwamen van woningen en bedrijven. Ook Zwartewaterland bereidt zich voor op die overstap. Beide bureaus onderzoeken hoe de gemeente dit het beste kan aanpakken. Tijdens een informatiebijeenkomst aan de gemeenteraad presenteerden ze de eerste resultaten. In oktober volgen ook presentaties aan geïnteresseerde inwoners van Zwartewaterland. Tauw en DWA adviseren om tot 2030 vooral te mikken op stimuleren van inwoners voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Pas na dat jaar ligt het accent meer op het gasvrij maken van woningen en bedrijfspanden in Zwartewaterland. De bureaus denken dat in eerste instantie de meeste winst valt te behalen bij woningen die rond 1970 zijn gebouwd. Isolatiemaatregelen leveren daar relatief veel energiebesparingen op. Bij het bepalen van welke wijken het eerste aan de beurt zijn, kiezen de bureaus voor combinaties met andere grote projecten. Zo voorkomt de gemeente dat wijkbewoners meerdere keren grote ingrepen voor de kiezen krijgen.

Nieuwe technieken

Pas daarna komen wijken aan de beurt waar alternatieve energiebronnen een uitkomst kunnen zijn. De verwachting is dat steeds meer nieuwe technieken de komende jaren op de markt komen. 

Warmte uit oppervlaktewater halen is ook zo’n mogelijkheid. De stroming van het Zwarte Water levert bijvoorbeeld energie op die voor de verwarming van huizen geschikt gemaakt kan worden.

Twee andere opties zijn in Zwartewaterland niet mogelijk. Elders leveren rioolwaterzuiveringen warmtecapaciteit op, maar de installatie bij Genemuiden ligt te ver van woningen af. Ook de restwarmte bij het bedrijfsleven is niet toereikend, denken de deskundigen van de bureaus. 

Lees verder op pagina 3.