Ontgassen is ook toegestaan rond Genemuiden en Zwartsluis

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN/ZWARTSLUIS - "Tussen de 100 en 400 keer per jaar worden grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen uit binnenvaarttankers vrijgelaten op het Marker- en IJsselmeer", kopte Omroep Flevoland maandag. Dat zogenoemde varend ontgassen mag niet alleen daar, maar is ook toegestaan rond Genemuiden en Zwartsluis.

Dat blijkt uit een kaart van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Op die kaart geeft de ILT aan welke ontgassingsroutes zijn toegestaan. Toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen repte in 2019 over gebieden 'waar ontgassen naar de atmosfeer mogelijk is omdat de bevolkingsdichtheid daar laag is'.  Ontgassen mag in Genemuiden ter hoogte van de Kettingweg. In Zwartsluis is dat toegestaan als schepen onder de Meppelerdiepsluis zijn doorgevaren en daarna de Kranerweerd gepasseerd hebben.  Tussen Genemuiden en Zwartsluis is het ontgassen wel verboden.

Er wordt gewerkt aan een totaal ontgassingsverbod, maar het duurt nog enkele jaren voordat dat is ingevoerd. "Tankschepen vervoeren gevaarlijke ('natte') stoffen. Na het lossen van een vloeibare lading blijft er altijd wat van het geloste product in de tank van het schip achter. Deze restanten moeten soms eerst weg. Pas wanneer de tank helemaal schoon is, kan de nieuwe lading aan boord. Daarom blaast een schipper zijn tanks en leidingen met ventilatoren door. Dit heet ontgassen: de stoffen verdampen en komen in de lucht terecht tijdens het varen", legt de ILT uit op de website.
Lees verder in De Stadskoerier Extra.