ZwartewaterFM blijft de lokale publieke media-instelling

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De lokale radiozender ZwartewaterFM blijft de lokale publieke media-instelling voor Zwartewaterland. Dat voorstel doet het college van B&W in de gemeenteraadsvergadering van volgende week donderdag.

Elke vijf jaar wijst het Commissariaat voor de Media zo'n lokale publieke media-instelling aan. Op 25 oktober 2016 werd ZwartewaterFM aangewezen. "Deze aanwijzing is ingegaan op 5 maart 2017 en eindigt op 5 maart 2022", legt het Commissariaat uit. Om ZwartewaterFM opnieuw aan te wijzen, is een positief advies van de gemeenteraad nodig. Daar vraagt het college volgende week om. De lokale zender voldoet aan alle voorwaarden, volgens het college.
Er is slechts één onderdeel waar kanttekeningen bij geplaatst worden: het programmabeleidbepalend orgaan (pbo). "Doelstelling bij de samenstelling van het pbo is dat er gestreefd moet worden naar een zo breed mogelijke afspiegeling van de samenleving, zodat de programmering optimaal aansluit bij de samenleving", legt het college uit. Het Commissariaat heeft een lijst gemaakt van de stromingen die in het pbo zouden moeten zitten.

Doorslaggevend is die niet: de gemeenteraad bepaalt uiteindelijk of het voldoende representatief is. Het college is er tevreden over.

Lees verder in De Stadskoerier Extra.