De Toneelgroep bij een van de laatste uitvoeringen.
De Toneelgroep bij een van de laatste uitvoeringen. Foto: Aangeleverd

Toneelgroep stopt: 'De schwung is eruit'

(vervolg van de voorpagina)

Er is nog wel gekeken of een mogelijke 'doorstart' er nog in zat. "We hebben wel gevraagd wie er dan zou willen spelen, maar het antwoord was te vaak ‘misschien’.”

En uiteindelijk moeten er dan knopen doorgehakt worden, weet Oostwold. “Je kunt nog wel doorgaan, maar dat kost elk jaar een paar duizend euro. Want onze vaste lasten gaan gewoon door.” De Toneelgroep beschikt namelijk over een eigen clubgebouw, iets wat de nodige kosten met zich meebrengt. En ondanks dat de groep zonder inkomsten kwam te zitten in coronatijd, kwam er geen coronasteun binnen. “Daarover hebben we het wel met de gemeente gehad, maar het antwoord moeten we nog steeds krijgen. Wat we wel kregen, was een rekening van de erfpacht.”

Het bestuur ziet het niet meer goedkomen, legt Oostwold uit. “Dus we hadden gezegd: we prikken een datum voor een bijeenkomst. De dag voor de vergadering meldden sommige jongeren zich nog weer af. Toen kwamen we tot de ontdekking: de schwung is eruit, wat gaan we doen?”

De aanwezigen besloten een termijn van twee weken aan te houden om te kijken wat we zouden doen. “En na twee weken komen ze dan nog weer van ‘kunnen we nog niet wat doen’. Nou, als er iets is wat je jammer zou vinden, dan reageer je niet pas na veertien dagen.”

Echte leden heeft de groep niet. “We hebben een stuk of tien spelers, en als je de hele groep pakt die bij een voorstelling betrokken is, dan zijn er zo’n vijfentwintig man. Maar ondertussen is er zeker een man of vijf overleden, een aantal is de zeventig gepasseerd. Van de ‘ouwe hap’ is er eigenlijk niemand meer.”
Toen de oudere garde kwam te overlijden, werd de animo minder, merkte Oostwold. “De jongere garde denkt er te gemakkelijk over en zegt te vaak af. Kijk, als je ziek bent, is het wat anders, maar anders moet je ervoor gaan en er dus ook zijn als we oefenen. Want als jij er niet bent, hebben andere spelers daar last van. Het is allemaal te gezapig.” Er zit dan niets anders meer op, is de conclusie. “De stekker eruit trekken. We kunnen misschien nog wel een jaar verder, maar als je nu stopt, ben je wel van de kosten af. Nu we de stekker eruit trekken, krijgen we vragen als ‘waarom’. Maar we hebben er zes weken over gedaan om dit te besluiten.”

Wat er met het clubgebouw gebeurt, is nog niet bekend. "Dat moeten we nog zien. Misschien gaan we het verkopen. We gaan daarover overleggen met gemeente. Dat kan nog wel een halfjaar duren, dan heb je nog een halfjaar kosten. Maar dit hou je geen jaren vol.”
In al die jaren zijn er 26 of 27 verschillende stukken gespeeld. Over het archief wordt nog nagedacht. "Misschien zijn er wel gegadigden voor. En we hebben natuurlijk nog de decors, die zijn voor collega-toneelgroepen.” Oostwold vindt het ‘jammer' dat het stopt. "Maar dat heb je ook in coronatijd. Het is al zolang geleden, je mist de drang.”