Motie: onderzoek woningbouw op voormalig terrein Bodewes

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Komt er toch reguliere woningbouw op het terrein van Bodewes? Als het aan CDA, BGZ, en VVD ligt, moet dat onderzocht worden. De drie partijen dienen daarvoor morgenavond (donderdag) een motie in tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar.

De coalitiepartijen (ChristenUnie, SGP en PvdA), die samen een meerderheid hebben, spraken zich tijdens een eerdere raadsvergadering al uit tegen de bouw van gewone woningen op de voormalige scheepswerf. Volgens die partijen is daarvoor genoeg ruimte op Om de Weede.

Maar CDA, BGZ en VVD zit het vooral dwars dat het plan dateert van april 2017 en er in de achterliggende jaren in de raad niet van gedachten is gewisseld of die ontwikkeling nog gewenst is. "Dan wel de enige juiste, daarbij wetende dat er anno 2021 een grote behoefte is aan woningen (met een woonbestemming)", schrijven ze in de motie. 

Ook gaat het college van B&W met de plannen in tegen haar eigen brief van februari dit jaar, stellen de partijen. Daarin gaf het college aan dat zij in de toeristische sector meer wil sturen op 'diversificatie in de markt'. Kortgezegd komt dat neer op: minder van hetzelfde. Maar het bondgenootschap van de drie partijen constateert dat er met het voorgenomen plan ‘Herontwikkeling Bodewes' straks 100 ‘dezelfde' recreatiewoningen in Zwartewaterland (Hasselt) komen.
Ook hebben de partijen er moeite mee dat in het plan 'niet eenduidig' is verzekerd dat langdurige (permanente) bewoning is uitgesloten. "Waardoor er een gerede kans is dat op termijn de recreatiewoningen toch bewoond kunnen gaan worden." De partijen zien er meer heil in dat de gemeente direct voor reguliere woningbouw kiest. "Woningbouw zorgt voor doorstroming, waardoor er elders in de gemeente (goedkopere) woningen beschikbaar komen."

Lees verder in De Stadskoerier Extra