Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Slibteam onderzoekt opgebaggerde slib

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – Een slibteam gaat in de komende tijd aan de slag om mogelijke delen uit de historie van Genemuiden te vinden in bagger uit de Binnenhaven. Het uitbaggeren van de haven begon vrijdag en duurt ongeveer twee weken. "Je weet niet wat er letterlijk en figuurlijk boven water komt", zegt Sijm van Lente van de Vrienden van Oud Genemuiden zaterdagmorgen op ZwartewaterFM.

Het uitbaggeren van de haven is een onderdeel van de werkzaamheden voor het opnieuw inrichten van de Binnenhaven en de kades. De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden heeft in samenwerking met de gemeente Zwartewaterland, Tebezo en Van Dijk Containers een plan gemaakt om de resten uit het opgebaggerde havenslib te onderzoeken.
De Archeologische Werkgroep Zwartewaterland uit Hasselt adviseert hierbij. Het werk en het onderzoek worden door Podcastsmeesters vastgelegd in een korte film voor het onderwijs en plaatselijk nieuws. Deze korte documentaire zal onder andere gebruikt worden voor lesdoeleinden en geschiedkundige vastlegging. De enthousiaste groep vrijwilligers heeft een werkgroep gevormd onder de naam ‘het slibteam’ en is erg benieuwd wat er boven water komt.

Om de bevolking van Genemuiden te voorzien van een goede verslag- en vastlegging van het uitbaggeren van de binnenhaven hebben de media en De Vrienden van Oud Genemuiden de krachten gebundeld. Breman.net, De Stadskoerier en Genemuidenactueel.nl trekken samen met Podcastmeesters op om deze gebeurtenis vast te leggen. Via de webcam van breman.net op het havenplein kan het gehele proces live worden gevolgd.

De vrijwilligers van de Vrienden van Oud Genemuiden, bijgestaan door experts, gaan zorgen voor de sortering van het gevonden materiaal. Op een later moment zullen de vondsten voor het publiek te zien zijn in het Historisch Centrum Genemuiden. "We willen dit bewaren voor het nageslacht", zegt Van Lente.
"Spannend", vindt hij, meldt hij op ZwartewaterFM. Het baggeren vindt plaats met een kraan, die het slib deponeert in een schip. "Eerst gaat het (slib, red.) op een rooster. Daar blijven de grote dingen op liggen en die gaan in een containertje. Het slib gaat naar het slibdepot IJsseloog in het Ketelmeer. Wat er onderin het schip gezakt is aan voorwerpen, dat wordt mee teruggenomen en dat gaan wij onderzoeken."

De containers gaan naar Van Dijk Containers waar de gevonden voorwerpen worden bewaard voor het slibteam. "Er is een team gevonden van vrijwilligers die zich daarvoor willen inzetten", legt Van Lente uit. "Zo gauw er een bak naartoe gaat, dan gaan we erheen en het dan onderzoeken."
John Assink van de Archeologische Werkgroep heeft het team tips gegeven voor het onderzoek. "Wij hebben er geen ervaring mee, met dit soort dingen", zegt Van Lente. "Dus het was wel interessant voor ons om een gesprek met hem te hebben."

Afbeelding
Afbeelding