Roel Withaar.
Roel Withaar. Foto: Enrico Kolk

2021

In december, de laatste maand van het jaar, wordt er terug gekeken op de gebeurtenissen die in het afgelopen jaar hebben plaats gevonden. Het meest besproken en ingrijpendste was en is de virusziekte corona, begin dit jaar kwam de vaccinatie op gang, in het midden van het jaar kwamen er versoepelingen in de genomen maatregelen en nu gelden er weer verscherpte maatregelen. De maatstaf waar we hierbij te maken hebben is de opnamecapaciteit van de intensive careafdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen. Een zeer ernstig probleem hierbij is dat patiënten die een noodzakelijke, soms levensreddende operatie nodig hebben, niet geholpen kunnen worden omdat er geen IC bedden beschikbaar zijn.
Voor ons als gemeenteraad was het ook een jaar met hindernissen. De vergaderingen begin dit jaar vonden digitaal plaats, dus vanuit huis met een videoverbinding naar mederaadsleden, B&W, griffie en insprekers. Voor en na de vakantie hebben we vergaderd in het gemeentehuis te Hasselt, maar nu bij de toenemende besmettingen weer digitaal. Ondanks de beperkingen zijn er toch wel een aantal belangrijke zaken geregeld en besloten aangaande onze gemeente, de cultuurnota is aangenomen, de omgevingsvisie is vastgesteld, het paraplubestemmingsplan wonen, nodig om te zorgen voor goede woongelegenheid voor arbeidsmigranten; is aangenomen.
Begin dit jaar was er wat heisa over de uitrit van Breman in Hasselt waarop de Provincie Overijssel de vergunning heeft ingetrokken. Er is veel gesproken over alternatieve energieopwekking, een eerste zonneveld is vergund. De uitbreidingen van het industrieterrein Zevenhont in oostelijke en zuidelijke richting als ook nog een middengedeelte is uitgebreid besproken en akkoord gegeven. Als gemeenteraad proberen we een nieuwe vergaderstructuur, evaluatie begin volgend jaar. De financiën van de gemeente zijn goed op orde, dat blijkt uit de jaarrekening van 2020, de kadernota en daarmee ook de begroting is sluitend voor de komende jaren, er is een nieuwe accountant benoemd, en er komt in het najaar een nieuw overzicht aangaande budgetten en stand van uitvoering. Recent hebben wij als raad gesproken over de toekomst van de drie zwembaden in de drie kernen van de gemeente. Er is geld om ze alle drie open te houden en ook te renoveren in de nabije toekomst. Ten slotte: het bestemmingsplan Bodewes dat al een heel lange voorgeschiedenis heeft nadert de besluitvorming.
Verder wil ik u ondanks alle beperkingen die er zijn fijne Kerstdagen, een goede rustige jaarwisseling en een voorspoedig 2022 wensen.

Roel Withaar
Gemeentebelangen Zwartewaterland