Zwembad De Kragge.
Zwembad De Kragge. Foto: Jan van Kleef

Gemeente gaat mogelijkheid nieuwbouw voor De Kragge onderzoeken en raad akkoord met renovatie van Bestevaer

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het scheelt maar 4.000 euro per jaar tussen renovatie van en nieuwbouw voor zwembad De Kragge. Dat constateren alle partijen in de gemeenteraad, die dan liever nieuwbouw zien. En zo kwam er donderdagavond een voorstel om dat te onderzoeken. Zwembad Bestevaer kan gerenoveerd worden. De gemeenteraad gaf groen licht voor de renovatie, die ruim vier miljoen euro gaat kosten. De komende vijf jaar blijft het zwembad overigens nog ongemoeid. 

Strekking van het voorstel over De Kragge is dat er twee alternatieven worden onderzocht, onder de voorwaarde dat het zwembad open blijft tijdens de nieuwbouw. De eerste mogelijkheid die de raad onderzocht wil zien is nieuwbouw naast/achter het bestaande zwembad aan de Julianastraat.
De andere optie is nieuwbouw op een andere locatie in Zwartsluis. "De huidige locatie aan de Julianastraat na sloop van de huidige zwemvoorziening bestemmen voor woningbouw, waarbij de te realiseren opbrengsten ten goede komen aan de instandhouding van de zwembaden", schrijft de gemeenteraad in haar plan. Aan het college nu de opdracht om een risicoanalyse op te stellen waarin onder andere de stijging van energielasten en bouwkosten worden meegenomen.

Klaas Huisbrink (SGP) is benieuwd wanneer het college met een nieuw voorstel kan komen. Ook Klaas Eenkhoorn (PvdA) vraagt zich af wanneer het onderzoek afgerond kan zijn. John Smits van de VVD wenst het college 'veel succes' met het onderzoek. Verder zijn de raadsleden lovend over hun eigen voorstel. "Het kan maar zo zijn dat een nieuw bad uiteindelijk goedkoper is", merkt Marc Ooms (ChristenUnie) op. "Het zou heel mooi zijn als dit een nieuw zwembad voor Zwartsluis kan betekenen."

Volgens Bastiaan Tamminga (BGZ) is de ondernemer (Stichting Zwembaden Zwartewaterland) 'enthousiast' en bereid om mee te denken. "Hij gaf nog als tip mee: zou er in het onderzoek ook nagedacht kunnen worden over een aansluitende sporthal?"

Wethouder Maarten Slingerland noemt het onderzoek 'best een klus die u bij ons neerlegt'. "Ik schat in wel een paar maanden nodig te hebben", merkt hij op. "Dus ik ga er nu geen datum aanhangen, maar we doen het zo snel als mogelijk. We willen zaken goeddoen, dus we gaan er ook de tijd voor nemen."

Het college mag, vanaf 2026, in totaal 4.414.000 euro investeren in zwembad Bestevaer. Of de renovatie van zwembad Bestevaer vertraagd wordt door het onderzoek is nog niet bekend. "Ik stel voor dat we dat meenemen in het onderzoek", reageert wethouder Maarten Slingerland. "Genemuiden is nu geplakt achter Zwartsluis. Als de zaken in Zwartsluis wat veranderen, kan het zijn dat hier wat opschuift. Het is nu zo bekeken dat we met één zwembad tegelijk bezig zijn.