Burgemeester Eddy Bilder in einde-
jaarsinterview over buitengebied

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Traditiegetrouw blikt De Stadskoerier aan het eind van elk jaar terug met burgemeester Eddy Bilder. Vorig jaar sprak de burgervader in het eindejaarsinterview van een 'rampjaar'. Ook dit jaar eindigt in mineur: Nederland zit opnieuw in lockdown.

Dat betekent niet dat de ontwikkelingen in Zwartewaterland hebben stilgestaan. In vrijwel alle kernen is in het afgelopen jaar gewerkt aan wegen, woningen en wat dies meer zij. Bilder blikt in grote lijnen dan ook positief terug op 2021, dat opnieuw door corona werd gestempeld.

Wanneer het buitengebied aan de orde komt, wordt de blik al snel op agrariërs gericht. "De agrarische wereld staat onder druk. Ik hoop dat vanuit Den Haag respectvol met de agrarische sector zal worden omgesprongen." 

De kwaliteit van het buitengebied kan alleen behouden blijven als de agrarische sector er dominant aanwezig is, merkt Bilder op. "Het is niet goed dat zo vaak de indruk wordt gewekt dat deze sector een probleem is. We moeten de mensen die voor ons dagelijks eten zorgen, koesteren en ze waarderen als de dragers van het landschap. Over al of niet noodzakelijke veranderingen moet je met elkaar in gesprek gaan in plaats van zaken van bovenaf opleggen."
In het buitengebied leven diverse vraagstukken. "Bodemdaling speelt. En er zijn ideeën over de alternatieve energiebronnen waarbij ook naar het buitengebied wordt gekeken", somt Bilder op.

Lees het hele interview met de burgemeester in De Stadskoerier Extra