CDA Overijssel stelt vragen over de Grote Kolksluis


(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - CDA-Statenlid Jacob Spiker heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de Grote Kolksluis. Hij wil dat de provincie gaat lobbyen richting Rijkswaterstaat.

"Bent u het met ons eens dat de Kolksluis in Zwartsluis een historische en culturele waarde heeft?", vraagt Spiker aan het college van Gedeputeerde Staten. 

"Zwartewaterland wil de Grote Kolksluis in Zwartsluis op de monumentenlijst hebben. De sluis is weliswaar niet meer in gebruik, maar gezien de historische en recreatieve waarde van de sluis, vinden we het belangrijk dat de sluis behouden blijft", legt hij uit in zijn vragen. "De Grote Kolksluis is jarenlang van grote economische betekenis geweest voor de Kop van Overijssel en Zuid Drente, de waterpoort naar het noorden. Ook de ligging van de sluis in het historische centrum van Zwartsluis rechtvaardig het voortbestaan en openhouden voor recreatieve doeleinden van de sluis. Ook de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed ziet de maatschappelijke en culturele waarde van de sluis en haar directe omgeving."

Rijkswaterstaat ligt echter dwars bij het aanwijzen van de sluis als monument. "En lijkt niet bereid de sluis in stand te willen houden", stelt Spiker. "De insteek is ook om de inwoners bij de sluis te betrekken, ‘right to challenge’ waarbij inwoners een aantal taken van de overheid overneemt. Bijvoorbeeld het bedienden van de brug en sluis bij nautische evenementen. Daarvoor is echter wel ondersteuning van Rijkswaterstaat nodig, voor begeleiding en uitvoering van ‘right to challenge’."

Daarom wil hij nu actie van de gedeputeerden: "Bent u bereid een lobby op te zetten richting Rijkswaterstaat om de bezwaren te laten varen en Zwartewaterland te ondersteunen de sluis op de momentenlijst te plaatsen?", luidt zijn vraag.

Jongerenraad

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Met ingang van 2022 krijgt Zwartewaterland een jongerenraad. Dat heeft het college van B&W besloten.

Groep 8 van CBS Het Anker bracht in juni een bezoek aan het gemeentehuis. Daar hadden zij een gesprek met de burgemeester over het instellen van een kinder- of jeugdgemeenteraad. De burgemeester wil daar vaart achter zetten, zei hij toen.

De jongerenraad krijgt een zittingsduur van twee jaar.