Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

De onmisbare schakel in de sport: Deel 9: Arno Withaar

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - In deel 9 van 'De onmisbare schakel in de sport' staat Arno Withaar centraal. Hij heeft zich ontpopt tot onmisbare schakel bij tafeltennisvereniging GTC en is ook nog actief als bestuurslid bij De Zwartewaterfokkers. "Het werk moet nu eenmaal gebeuren. Zo simpel is het."

(Lees verder in De Stadskoerier Extra)


Withaar speelde van zijn 10e tot 14e jaar al bij GTC. Daarna voetbalde hij jarenlang bij Sportclub Genemuiden. Op 30-jarige leeftijd keerde hij terug bij GTC. "Ik had zoveel blessures. Ik was er helemaal klaar mee en dacht: 'Ik ga weer tafeltennissen'. Ik kende de jongens, een gezellig groepje. En het is fijn dat ik de zaterdagen vrij ben. Ik moet er nu niet meer aan denken om dan zelf nog te voetballen", aldus Withaar.

Belangrijke schakel

Withaar groeide al snel uit tot een belangrijke schakel achter de schermen bij GTC. “GTC is een kleine vereniging. De boel had een beetje stilgestaan. Ik vond dat we goede tafels moesten hebben. Vervolgens zijn we bij elkaar gaan zitten en aan de gang gegaan met sponsoring. Dat ging prima. We hebben nu geen hoofdsponsor meer, maar meerdere hoofdsponsors. Zo zijn we niet meer zo afhankelijk en kunnen we de bedragen splitsen.”

Withaar vult samen met voorzitter Kees Kranenburg de sponsoring in bij GTC. Daarnaast is hij secretaris en regelt hij de ledenadministratie. Daarmee verricht hij belangrijk werk als vrijwilliger bij de tafeltennisvereniging uit Genemuiden. Volgens Withaar valt het allemaal wel mee. “Ik heb vooral wat te doen rondom wedstrijden. Het samenstellen van de teams, het in de gaten houden van bondsmededelingen en het checken van de mail. De ledenadministratie vergt niet zoveel werk. We hebben niet zoveel leden”, lacht Withaar, die blij is dat GTC dit seizoen een jeugdtrainer heeft. “Dat is Tjalling Wynia uit Zwartsluis. Hij is jeugdtrainer bij alle tafeltennisverenigingen in Zwartewaterland.”

Wyandotte kippen

Naast GTC is Withaar ook actief als vrijwilliger voor de Zwartewaterfokkers. “Ik ben algemeen bestuurslid. Dan doe je van alles”, zegt Withaar met een lach. Hij is al vijftien jaar bestuurslid. “Het drukste ben ik met onze clubshow en de kleindierenshow.” Withaar heeft nu zo’n 25 wyandotte kippen. "Dat zijn krielkippen, een rustig ras. Ik doe het samen met mijn vader. Af en toe zit er wel eens een kampioentje tussen. Ik heb zelfs al broedeieren naar Italië verstuurd. Of er veel voor is betaald? Ik ben geen commerciële man.” 

Vogelgriep

Withaar geniet van zijn kippen. “Maar je zit met die verrekte vogelgriep en corona. Ik ben dit jaar maar naar twee shows geweest, Wezep en Vollenhove. Toen was het al weer gebeurd. Dat is niet goed voor fokkers. Onze eigen show is ook afgelast. Misschien moeten we onze show wel verplaatsen naar een andere datum, bijvoorbeeld in oktober. In november begint vaak de ellende als de vogeltrek op gang komt. Dan gaat het mis.”

Corona

Withaar ziet ook bij de tafeltennis negatieve ontwikkelingen. "Door corona haken mensen af. Ook bij ons. Vanwege de coronamaatregelen is een aantal mensen van ons eerste team gestopt in het voorjaar van 2021. Toen is ons tweede team één geworden. Het biertje na het sporten is belangrijk. Als dat de mensen wordt ontnomen, hoeft het voor sommige tafeltennissers niet meer. In een trainingspak naar de sporthal en daarna met je kloffie weer in de auto. Daar is toch niks aan. ‘Van mij hoeft het niet meer op deze manier’, hoor je steeds meer. Dat zie je ook terug, er is een landelijke terugloop van het aantal leden.” 

Minder jeugd

Withaar vindt het zorgwekkend dat het aantal jeugdleden bij tafeltennisverenigingen landelijk terugloopt. Volgens hem is de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) aan zet. "De jeugd moet voor wedstrijden veel te ver reizen. De competities moeten op de schop. Organiseer kleine toernooien bij steeds andere verenigingen in de regio. Voor de jeugd is dat veel beter dan de jeugdcompetitie. Twee uur reizen van Genemuiden naar Twello voor twee uur tafeltennis. Dat kan niet. Er moet wat gebeuren. Als er geen jeugdspelers zijn, heb je over vijftien jaar helemaal niets meer. En als iets verdwijnt, komt het nooit meer terug."