Arnout Appelo.
Arnout Appelo. Foto: Tina van Dijk

Brexit in Zwartewaterland, deel 2; De gevolgen voor Rinos: onzekerheid en afwachtende klanten

(door Tina van Dijk)

GENEMUIDEN - Rinos exporteert schoonlooptapijt naar onder andere het Verenigd Koninkrijk en kreeg net als vele anderen te maken met de Brexit. “Wat heeft het lang geduurd.” Met die gedachte kijkt Arnout Appelo, de marketing manager van Rinos, naar de afgelopen periode voorafgaand aan de Brexit-deal. Het is een lang proces geweest, waarbij het voor velen onzeker was.

Onzekerheid

“Het was vooral voor onze klanten heel onzeker, ook zij wisten niet waar ze aan toe waren. De meeste klanten die we hebben gesproken waren geen uitgesproken voorstander van de Brexit”, vertelt Arnout. Voor handel in de vloerenbranche binnen de Europese Unie brengt een Brexit niet veel voordelen, ook niet voor de klanten in het VK.

Er is daar momenteel wel wat lokale industrie, maar toch is men daar heel erg afhankelijk van de leveranciers uit de Europese Unie. “We hebben de afgelopen jaren adviezen gekregen vanuit meerdere partijen, waaronder de RVO, een exportvereniging en de Kamer van Koophandel. Zo bleven we alles volgen en konden we met die gegevens in gesprek gaan met onze klanten”, aldus Arnout.

Voorraden

De klanten waren afwachtend, dat was wel echt het kernwoord

Al ruim voor 2020 ging de directie van Rinos in gesprek met hun klanten. “We hebben samen gekeken hoe we op de situatie konden anticiperen en ons daarnaast afgevraagd of het verstandig zou zijn om grotere voorraden aan te leggen. Ook hebben we gekeken naar de mogelijkheden bij een no-deal scenario.”

Het aanleggen van grotere voorraden was een optie bij douaneproblemen aan de grens. Bij dat soort vertragingen zou een grotere voorraad bij de klanten van Rinos heel prettig zijn. “Toch waren de klanten afwachtend, dat was wel echt het kernwoord in dit verhaal”, benadrukt Arnout. “Ze wilden eerst weten wat er zou gaan gebeuren en vervolgens actie ondernemen.”

Financieel

Rinos exporteert naar het VK, maar daarnaast ook naar vele andere landen binnen en buiten de Europese Unie. Ze zijn niet grotendeels of volledig afhankelijk van het VK en hebben een gespreide omzet.

“Het VK is een belangrijke markt voor ons, maar het is niet zo dat onze onderneming valt of staat met de ontwikkelingen in het VK”, legt Arnout uit. Wel is het spannend hoe de relatie met de klanten zich gaat ontwikkelen en hoe de gehele economie er daar uit zal gaan zien.

Mogelijke gevolgen

Een economische krimp in het VK zou kunnen betekenen dat de afname van producten minder zal worden en daar kan Rinos door geraakt worden. “Daarnaast kan er een situatie ontstaan dat de Britten hun eigen economie willen versterken en daarvoor meer zelf zullen gaan produceren, wat de export voor ons zal verminderen."

"Maar wij zijn gespecialiseerd in kokosmatten en matten van nylon, die productie bestaat niet in het VK. Wel zou er een verschuiving kunnen optreden naar materialen die wel lokaal gemaakt kunnen worden”, legt Arnout uit.

Bij Rinos is men blij dat er een deal is gekomen, omdat ze anders te maken zouden krijgen met invoerrechten. "Toch zouden we het fijner hebben gevonden als het VK in de Europese Unie was gebleven, maar gelukkig ondervinden we er tot nu toe nog weinig hinder van”, aldus Arnout.