Matthias is, net als veel leeftijdsgenoten, thuis met school bezig.
Matthias is, net als veel leeftijdsgenoten, thuis met school bezig. Foto: Aangeleverd

Jong zijn in coronatijd: Matthias Spek (15) uit Genemuiden

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vraagt De Stadskoerier aan jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 1: Matthias Spek (15) uit Genemuiden.

De kerstvakantie begon meteen al vervelend voor Matthias. Een van de gezinsleden werd positief getest op het coronavirus en dus moest het gezin Spek in quarantaine.

Dat ging in op maandag 21 december, de eerste dag van de vakantie. Later kregen nog meer gezinsleden het virus, waardoor de quarantaines zich opstapelden. Inmiddels zit Matthias, die zelf het virus nog niet gehad heeft, al drie weken ‘opgesloten’ in huis.

“Ik heb nu online lessen”, vertelt hij. Dat neemt wel een groot deel van de dag in beslag dus dat zorgt voor minder verveling. “Maar ik ga liever naar school toe. Je bouwt nu wel een kleine achterstand op. Die is misschien niet zo groot, maar ik kan me minder goed concentreren dan wanneer ik op school ben.”

De rest van de dag is hij in de weer met zijn telefoon. “En we spelen ook nog weleens een spel met de familie.” Vroeg slapen is ook een middel om verveling tegen te gaan.

Ik ben er nu wel een klein beetje klaar mee

Ook leende Matthias, toen de tweede lockdown begon, gewichten om te kunnen sporten. “Dat was omdat de sportscholen dicht gingen, zodat ik thuis kon sporten. Nu doe ik dat af en toe ‘s ochtends.”

Het is de eerste keer dat het gezin, met negen thuiswonende mensen, in quarantaine kwam. “Toen het virus net kwam, had ik zeker niet gedacht dat ik in quarantaine zou komen."

In eerste instantie dacht hij dat het allemaal wel mee zou vallen. “Ik dacht toen: ‘Ach het zal na een poosje wel weer over zijn’. En toen de eerste lockdown afgelopen was, leek het ook wel weer beter te gaan.”

Hoe anders bleek de werkelijkheid. Na drie weken quarantaine is de lol er wel vanaf. “Ik ben er nu wel een klein beetje klaar mee hoor”, zegt Matthias. “In het begin maak je het nog wel een beetje gezellig met elkaar, maar je gaat elkaar nu voor de voeten lopen. Dat levert ook wel irritaties op.”

Afstand

Geluk bij een ongeluk is dat een frisse neus halen wel is toegestaan. “Je mag van de GGD gewoon een rondje lopen of fietsen, op een plek waar het afgelegen is”, zegt Matthias. “Dat doe ik wel af en toe. Soms met een vriend en dan houden we afstand van elkaar.”

Iets wat hij lange tijd niet hoefde. Jongeren onder de 18 hoeven geen afstand tot elkaar te bewaren, niet op school, maar ook daarbuiten niet. “Nu doe ik dat dus wel, voor de veiligheid.”

Wat hij mist is het contact met mensen. “Het gewone contact, maar ook op het werk en vooral het werk zelf ook. En met de vrienden zijn in het weekend, dat kan ook niet. Dus we appen nu af en toe.”
Niet het hele gezin zit in quarantaine. “Degenen die corona gehad hebben, mogen wel gewoon naar buiten van de GGD. Dus misschien kun je het maar beter wel gehad hebben.”

Negatief

Bij Matthias was dat tot nu toe niet het geval. "Ik ben in totaal drie keer getest. De uitslag was elke keer negatief.”

Het testen stelt niet heel veel voor, vindt hij. "De eerste keer weet je niet wat het is, natuurlijk. En dat staafje in je neus duwen ze er zover in dat je traanogen krijgt. Maar het is ook zo weer voorbij.” Nu de quarantaine nog.