Afbeelding
Foto: Lauwrens Faasse

'Zij werken niet thuis': Voor schipper Lauwrens Faasse is het leven nauwelijks veranderd

(door Erik Driessen)

Binnenvaartschipper Lauwrens Faasse uit Genemuiden vaart met zijn Novare heel Europa door. De coronacrisis heeft daarin weinig verandering gebracht. Ook het leven van de varende ondernemer staat door de beperkende maatregelen niet op zijn kop. “Op een schip leef je eigenlijk altijd in een soort natuurlijke thuisquarantaine”, glimlacht Faasse.

Zijn tongval verraadt dat zijn wieg niet in Zwartewaterland stond. “Klopt, ik ben een geboren Zeeuw en ben via mijn vrouw in Genemuiden terechtgekomen. Voordat ik een binnenvaartschip kocht, werkte ik een tijd bij Tebezo. De naam van mijn schip verwijst naar de overgang van loondienst naar ondernemerschap. Novare betekent verandering.”

Want het leven van een schipper lijkt op dat van een vrachtwagenchauffeur, zegt Faasse. Hij vertrekt doorgaans op maandag en komt op vrijdag weer terug. De familie vaart alleen in de vakantie mee. “Normaalgesproken ben ik alleen aan boord met een matroos uit de Filippijnen. Verder ontmoet ik eigenlijk niemand."

"Normaalgesproken spreek je nog wel eens een kraanmachinist of kantoormedewerkers, maar dat soort contacten gaat nu allemaal telefonisch of online. Vandaar ook dat het besmettingsgevaar aan boord eigenlijk nihil is. We varen en doen ons werk.”

Vanwege die kleine afwijking van het normale leven, beschouwt Faasse de maatregelen niet als belastend. “Nee, ik ben aan dit leven gewend. Alleen boodschappen doen verloopt nu een beetje anders. In het buitenland moeten we de reden van ons verblijf kunnen aantonen. Daarvoor hebben we speciale formulieren van de Europese Unie op zak. Die bewijzen dat je een essentieel beroep hebt."

Ik zit altijd in een natuurlijke thuis-quarantaine

"Vooral in Frankrijk kijken ze daar nog wel streng naar. De papierwinkel is sowieso wat verder toegenomen. Als je naar het buitenland wilt, moet je bijvoorbeeld grenspasseerformulieren hebben. Al valt de controle daarop best mee.”

Voor het dagelijkse werk heeft corona nauwelijks veranderingen meegebracht, zegt Faasse. “Wij zijn onderdeel van een coöperatie en daar gaat het best goed mee. Wellicht vervoeren we net wat minder lading en de vrachtprijzen staan onder druk, maar we mogen absoluut niet klagen."

"De stikstofproblematiek en klimaatproblemen zorgen voorlopig voor meer veranderingen. Wij vervoeren veel veevoeder en kunstmest en dat zijn producten die op termijn onder druk staan. Ook hebben we minder kolen dan voorheen aan boord. Die varen we van Rotterdam naar Duitsland. Wat nu wel wegvalt is mout. Bierproducenten gebruiken dat normaal gesproken veel. Die hebben natuurlijk tijdelijk minder afnemers.”

De No Vare ligt momenteel bij scheepswerf De Kaap in Meppel. Waar de reis daarna heen gaat, weet Faasse nog niet. “Meestal horen we dat pas een paar dagen van tevoren. Dan weten we onze bestemming en als we daar van de vracht af zijn, zoeken we daar een nieuwe lading. Ook daarin verandert corona niets.”