Blauw = windmolens, geel = zonnepanelen
Blauw = windmolens, geel = zonnepanelen Beeld: Gemeente Zwartewaterland

Raad spreekt over zoekgebieden voor zonnepanelen en windmolens

(vervolg van voorpagina)

"Er zullen best mensen zijn die dit soort ontwikkelingen niet gewenst vinden", denkt Rietman. Mede om dat voor te zijn, heeft de gemeente al zo'n 1.000 brieven verstuurd naar omwonenden.

Weinig van die brieven zullen in Genemuiden op de mat gevallen zijn. Dat heeft echter niets te maken met het ontzien van bepaalde kernen, zegt Rietman. "Waar Genemuiden ophoudt, begint het Nationaal Landschap." En laat het Nationaal Landschap nou uitgesloten zijn van het plaatsen van windmolens en zonneparken.

De aangewezen gebieden zijn daarom eigenlijk ook alleen maar de stukken die overblijven. De overige gebieden zijn door de provincie of het Rijk al uitgesloten.

Ook voor de zonnevelden is de gemeente aan bepaalde regels gebonden. "Het ontwikkelen van zonnevelden in weidevogelgebieden lijkt lastig. Vanuit het weidevogelbeheerplan van de provincie is het onwenselijk dat een zonneveld midden in een open grasland geplaatst wordt", schrijft het college in het voorstel, dat volgende week donderdagavond voorligt in de gemeenteraad.

"Weidevogels hebben behoefte aan een groot open veld. Onduidelijk is welke ontwikkeling wel kan plaatsvinden en onder welke compensatievoorwaarden."

Waar Genemuiden ophoudt, begint het Nationaal Landschap

Waar uiteindelijk zowel zonneparken als windmolens gerealiseerd worden, moet de komende jaren besloten worden. Duidelijk is al wel dat, waar de gemeente eerst uitging van vijf windmolens, er dat nu misschien vier kunnen zijn.

De gemeente ging uit van windmolens van 3 MegaWatt (MW), maar inmiddels blijkt dat er ook molens van 4 MW gebouwd kunnen worden. Die windmolens, die in Zwartewaterland gebouwd moeten worden, krijgen een ashoogte van 100 meter. Met de lengte van de wieken erbij komt dat totaal op zo'n 140 meter hoogte.

Op het plaatje zijn de zoekgebieden tot 2030 voor grootschalige opwek van duurzame energie in beeld gebracht. "Buiten deze gebieden is in principe geen ontwikkeling van grootschalige opwek van duurzame energie mogelijk voor de opgave tot 2030", aldus het college.

Het onderwerp staat volgende week donderdag op de raadsagenda. Meer hierover is verderop in deze krant te lezen.