Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Team van Sinterklaasbingo, Biestemerkquiz en Oud & Nieuw blikt samen terug: 'We zijn een heel vanzelfsprekend team'

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – Het stof is neergedaald, het team kan uitrusten. Na een Biestemerkquiz, Sinterklaasbingo en een gevulde Oudejaarsdag is het tijd om even uit te blazen. In deze krant blikt het team terug op de live-avonden.

Anneke van Dijk klopte rond de Biestemerk aan bij Martijn Jansen van Comceptum of hij een idee had. “Dat gaan we niet meer doen, dat is veel te kort dag”, reageerde die. Toch kwam het idee van een quiz van de grond.

Biestemerkquiz

Samen zetten Van Dijk en Jansen de quiz in elkaar. “De vrijdag voor de Biestemerkquiz waren we bij elkaar, iedereen was relaxed”, vertelt Jansen. “Het was een heel vanzelfsprekend team”, vult van Dijk aan.

De dag erop sloeg de spanning echter toe. “We wilden niet voor gek staan. Dan gooi je je naam te grabbel”, vertelt Jansen. “Je wilt het wel goed doen”, voegt Richard Ruijg toe. Samen met Benny Breman werd hij ingeschakeld voor het ‘Gaston-momentje’. “We wilden bij mensen aanbellen”, lacht Van Dijk.

Mensen waren eraantoe dat er weer eens iets te doen was

Voor de Biestemerkquiz werden loten verkocht. En hoe. “We hebben meer dan 5.000 loten in een week verkocht”, zegt Van Dijk, nog steeds vol verbazing. “Hoe snel dat ging, het was bizar, niemand had dat verwacht”, merkt Jansen op.

Mensen waren eraantoe dat er weer eens iets te doen was, denkt Jansen. “Ik vind het mooi dat wij als GOV, Comceptum, Breman.net, Podcastmeesters en Frans Pol zeiden: we gaan iets neerzetten. We waren er klaar mee.”

Na afloop van de quiz ontstond een goed gevoel. “Er was echt een stukje euforie”, blikt Jansen terug. “We waren zo enthousiast met z’n allen.” En terecht, vindt Van Dijk. “Het liep gewoon als een zonnetje.” Dat is ook de kracht van Genemuidenaren, denkt Jansen. “Als je er mensen uit Genemuiden hebt, dan weet je gewoon: het loopt.”

Sinterklaasbingo

Vervolgens kwam Van Dijk met het voorstel om iets te doen met Sinterklaas. “Ik zei dat ik daar geen zin in had”, vertelt Jansen. Het protest mocht echter niet baten: er moest en zou een Sinterklaasbingo komen.

En die kwam er. Alle kinderen van de minima kregen gratis kaartjes, via de gemeente. Die sponsorde daarvoor overigens niet. De gehele bingo kon betaald worden vanuit de opbrengst van de bingokaarten. Die liepen overigens als een trein, tot het laatste moment. “Tot vijf voor de bingo”, lacht Breman.

De prijzen werden ook betaald vanuit de opbrengst van de kaarten. “We gaan betalen voor de prijzen”, besloot de organisatie. “De middenstand heeft het al moeilijk genoeg.” De prijzen werden lokaal ingekocht én uitgedeeld.

“En toen zaten we weer bij elkaar”, vervolgt Jansen. “We zeiden tegen elkaar: dit was wel zo’n spektakel, nu doen we helemaal niks meer met livestreams. We zijn er helemaal klaar mee.”

Oudejaarsdag

Totdat Van Dijk, alweer, met een idee kwam. Dit keer geen livestream op Oudejaarsavond, maar een ander concept. Dat kwam mede doordat de gemeente vroeg naar initiatieven voor Oudejaarsavond.

Dat was er, zei Klaas Jan Barneveld. En prompt werd er een idee in elkaar gedraaid. Opnieuw kwam het team bij elkaar, Frans Pol als videograaf, Klaas-Jan Barneveld als presentator, Flip Visscher als sidekick, Anneke van Dijk en Martijn Jansen als organisatoren en Benny Breman en Richard Ruijg als vliegende kiepen.

Vanaf 10 uur draaide op ZwartewaterFM de speciale Zwartewaterland Top 100 met dj's uit de hele gemeente. Daarna was er van 17.00 tot 19.00 de talkshow Zwartewaterland Draait Door, met gasten uit verschillende onderdelen van de samenleving, waaronder de horeca, de kerk, sportverenigingen, het bedrijfsleven en een IC-verpleegkundige.

“Naar aanleiding van de Sinterklaasbingo groeide mijn enthousiasme”, vertelt Visscher. Hij werd sidekick bij de talkshow ‘Zwartewaterland Draait Door’. “We hadden een geweldig mooi team met gezellig mensen.”

Ook over de locatie is hij enthousiast. “We waren kind aan huis bij Alluance.” In het gebouw van dat bedrijf, met uitzicht over de drie verschillende kernen, vonden de opnames voor de talkshow plaats. “’s Middags zaten we om de tafel met verschillende mensen. Die praten terug”, legt Visscher uit. “Maar ‘s avonds was er geen publiek. En dat vond ik wel moeilijk. Maar ik heb het met alle plezier gedaan.”

De lol is er voor hem dan ook nog niet af. “We hebben goede reacties gehad. Ik zou het wel vaker willen doen.” Podiumvrees is hem vreemd. “Het gevoel dat ik had toen ik erheen ging, was hetzelfde als ik heb met toneelspelen. De intentie is namelijk gelijk: mensen vermaken.”

Ruijg kon zich een breuk lachen met de actieve Gaellemuniger. “We hebben dinsdags opnames gehad bij de Meente. Nou, Flip trok mensen bijna van de fiets af. Hij kan dat gewoon voor elkaar krijgen door zijn enthousiasme.”

Of Ruijg zelf mee kon draaien, bleef nog spannend. Het coronavirus sloeg namelijk ook bij hem toe. Een dag vantevoren was hij echter weer gezond, dus kon het feest doorgaan. “Zonder dat element was het heel anders”, geeft Jansen toe.

Frans Pol was, als videograaf, eigenlijk de enige relatieve buitenstaander. “Maar ik heb de mensen uit Genemuiden al in mijn hart gesloten met de voetbal”, lacht hij. Pol is ook actief als omroeper bij Sportclub Genemuiden.

“Dus ik was niet blanco met Genemuiden. En wat ik bij club al merkte, had ik nu ook. ‘We doen alles met elkaar en alles samen’ is de sfeer die er hangt”, zegt Pol. “Hier zat ook ieder poppetje op de juiste plek. En dan kan het ook zo goed gaan. Het zijn stuk voor stuk vakmensen, ze kunnen snel schakelen.”

De conclusie van het hele team is daarom: ‘Een geweldige Oudejaarsdag’. “Zwartewaterland Draait Door is live door 600 mensen bekeken”, somt Jansen op. “En met de quiz deden 4.000 mensen mee.”

De complimenten waren niet van de lucht en de vraag naar meer wordt steeds groter. Het team doet voorlopig kalm aan, met als belangrijkste conclusie: "We zijn immuun geworden voor complimenten.”

Het team.
Afbeelding
De opnames van de Sinterklaasbingo.
Afbeelding
Afbeelding