Dit is hoe de Knarrenhof in Hasselt eruit moet gaan zien.
Dit is hoe de Knarrenhof in Hasselt eruit moet gaan zien. Beeld: Stichting Knarrenhof

Knarrenhof in Hasselt wordt de zevende landelijk

(vervolg van voorpagina)

Aannemer Nikkels uit Twello gaat de Knarrenhof in Hasselt bouwen. “We werken met een aantal bouwbedrijven uit Nederland”, legt Prak uit. “Zij nemen allemaal een bepaalde regio voor hun rekening.” Hasselt wordt de zevende Knarrenhof, na twee in Zwolle, een in Hardenberg, in Gouda, Zutphen en Zeewolde. “En de achtste, negende en tiende hebben we ook al in de planning.”

De grootste moeite bij de Knarrenhof is vaak om een locatie te vinden. Ook in Hasselt was dat het geval. Bij het eerste contact, in 2014, werd er gewezen naar Om de Weede. “Maar onze deelnemers uit Hasselt willen dat niet”, zegt Prak.

Hij is blij met de uiteindelijke locatie. “Dit was een heel lelijk stukje, het was verouderd en verloederd. Nu kun je er een mooi stukje van maken.”

Dat er geen bezwaren zijn ingediend, bevestigt de keuze. “We hebben er rekening mee gehouden dat het kon gebeuren. Maar als puntje bij paaltje komt, dan zie je dat mensen het toch vaak niet doen. Als de gemeenteraad unaniem instemt, dan willen zij het proces niet vertragen. Want de kans dat het slaagt is heel erg klein.”

Zo'n procedure heeft alleen maar nadelen, zegt Prak. "Je jaagt mensen dan op vertraging en kosten terwijl je waarschijnlijk geen gelijk krijgt. Dus ik ben heel blij dat dat nu toch niet gedaan is."

De Hasselter vereniging heeft wel overleg gehad met de mensen die bezwaren hadden. “We hebben geprobeerd om hen tegemoet te komen. Dat lijkt gelukt”, constateert Corporaal, die zegt dat het idee al dateert van ruim 10 jaar geleden.

De gemeenteraad stemde eind vorig jaar unaniem in met het plan. "Maar er moest eerst gesloopt en gesaneerd worden, want in de ondergrond zaten resten die daar van nature niet thuishoren", zegt hij.

De sloop en sanering zijn inmiddels uitgevoerd. “En dat had ook gevolgen voor de directe omgeving. De vervuiling was zelfs doorgedrongen tot onder het nabij staande geboomte." Al het bestaande groen is inmiddels ook verwijderd.

Na overleg met betrokkenen is voor een opzet gekozen met zoveel mogelijk ruimte voor groen en de hof krijgt een gezamenlijke binnenruimte. “Die ruimte zal overigens visueel fraai aansluiten bij de nabijliggende gracht en het forse geboomte van het park aan de overkant ervan.”

Het motief van de leden van de vereniging is dat ze wat meer met elkaar willen optrekken. “Extra zorg voor mekaar hebben en samen het onderhoud aan onroerend goed doen. Maar geen handen-aan-het-bed, want daar is en blijft de reguliere zorg voor.”

Corporaal nodigt Hasselters uit om mee te doen. “Er zijn meer belangstellenden, maar je moet het uiteindelijk wel doen.” Nu ongeveer de helft van de woningen verkocht is, is er nog ruimte. “Maar het zou kunnen dat het met een paar weken anders is”, denkt hij. “Maar stel dat het helemaal tegenzit, ja, dan kan het nog wel even duren.”

Alle voorbereidingen zijn nu klaar, zegt Prak. "Mensen kunnen nu ook keukens en badkamers uit gaan zoeken. Wij hebben wel een standaard badkamer, maar als mensen iets anders willen, dan kan dit."

Nu nog een aantal woningen verkopen en dan kan de schop de grond in. De gemeente legt op dit moment overigens de laatste hand aan het bouwrijp maken van het terrein.