De schade aan de deur.
De schade aan de deur. Foto: Politie Zwartewaterland/Facebook

Schade aan kerk na brand is paar duizend euro

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - De schade aan de Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Zwartsluis, die ontstond na de vermoedelijke brandstichting vorige week, is een paar duizend euro. Dat zegt Roel Huls, die als lid van de alarmcommissie bij de kerk ter plaatse kwam.

Het betrof een kleine brand ter hoogte van de nooduitgang van de kerk. "De brand was snel onder controle", reageert de politie.

In de kerkzaal en de hal ontstond echter wel rookoverlast. Ook liep de nooddeur flinke beschadigingen op. Overige schade bleef beperkt door snel ingrijpen van de brandweer. “Dat is een hele dikke plus”, reageert Huls. “Als het een keer onder het dak zit, dan wordt het anders. Maar zover is het gelukkig niet gekomen.” Hij werd in de nacht van dinsdag op woensdag uit zijn bed geroepen door het alarm van de kerk. De brandweer werd automatisch gealarmeerd door de brandmelder in de kerk.

“Het ging allemaal razendsnel”, vertelt Huls. “Toen ik kwam, waren de brandweer en politie al aanwezig en was het eigenlijk al onder controle.” De container die in brand werd gestoken, is gestolen vanaf het Buitenhof in Zwartsluis. Of het een bewuste actie tegen de kerk was om de container daar te plaatsen, weet Huls niet. “Dat zoekt de politie wel uit.” Hij zegt zich ‘geen enkele reden’ te kunnen voorstellen waarom de dader of daders dat gedaan zouden hebben. “Maar het is natuurlijk wel vandalisme. En je hebt er niks aan. Het heeft ook geen nut om andermans eigendommen in brand te steken.”

Kerken krijgen de laatste tijd steeds vaker kritiek vanuit de maatschappij vanwege het houden van fysieke diensten. “Maar wij houden voornamelijk online diensten. Alleen het kerstfeest met de kinderen hebben we in kleine kring en op uitnodiging gehouden.”

Het is natuurlijk wel vandalisme

"De dader of daders hebben vermoedelijk een afvalcontainer tegen de nooddeur gezet en deze in brand gestoken”, schrijft de politie op Facebook. Eventuele getuigen kunnen zich melden via 0900-8844.

De kerk neemt contact op met een aannemer, die de schade aan het kerkgebouw kan herstellen.