Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Gerrit Knol ziet kansen voor samenwerking tussen sportverenigingen

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - Gerrit Knol is al sinds 2014 actief als wethouder. Vier jaar later kreeg hij in zijn tweede periode sport in zijn portefeuille. Naar alle waarschijnlijkheid is Knol bezig aan zijn laatste jaren als wethouder. In een uitgebreid interview neemt hij verschillende sportzaken onder de loep. Vandaag deel 1 in De Stadskoerier Extra.

"In 2014 vroeg een raadslid zich af waarom ik geen sport in de portefeuille had. “Ik ben al zo druk bezig met sport”, zei ik toen. In 2018 deed de mogelijkheid zich wel voor en heb ik het ook aangepakt”, aldus Knol, die zelf een fanatiek wielrenner is.

Verbindingen leggen

In 2019 werd sport geïntegreerd in het sociaal domein. “Dat was ook de reden dat ik sport er graag bij wilde hebben. Ik ben iemand van verbindingen zoeken. De landelijke sportnota heeft zes pijlers, waarbij preventie en bewegen belangrijk zijn. Dat is heel erg gerelateerd aan gezondheid. Dat breng ik bij elkaar. Ik heb in het sociaal domein ook de publieke gezondheid, de participatiewet en de WMO in portefeuille. Onderdeel daarvan is het meedoen in de samenleving. Het is ontzettend belangrijk dat mensen meedoen in de samenleving. Sport en bewegen is daar een heel mooi middel voor”, aldus Knol.

Sport- en Beweegakkoord

Met een platform hopen we op een soort van kruisbestuiving.

Knol is blij dat Zwartewaterland ook een eigen sportakkoord heeft gekregen. "We hebben met lokale verenigingen dit akkoord opgesteld, Sport- en Beweegakkoord Zwartewaterland. Dat wordt nu verder uitgewerkt door verschillende werkgroepen. Dat is ook een project geweest van veel invloed en meedenken vanuit lokale verenigingen. Zo moet je iets opbouwen. Er zitten dingen in waar het onderwijs sterk bij betrokken is. Er zitten dingen in waar de sportverenigingen nauw bij betrokken zijn en er zijn onderwerpen die specifiek voor sportverenigingen zijn. Hoe kun je sportverenigingen ondersteunen? In deze tijd lopen alle verenigingen tegen dezelfde problemen aan. Hoe kom ik aan kader? Hoe kom ik aan vrijwilligers? Hoe kom ik aan financiering? Je kunt proberen om met z’n allen in dezelfde vijver te vissen en het wiel uit te vinden, maar je kunt ook de koppen bij elkaar steken. Al is het alleen maar om van elkaar te leren. Maar mogelijk kun je ook dingen samen doen. Daarbij bieden we ondersteuning. Dat hebben we bij culturele verenigingen ook gedaan.”

Provinciaal sportakkoord

Het sportakkoord in Zwartewaterland komt in grote lijnen overeen met het provinciaal sportakkoord, dat in november 2020 tot stand kwam. “Voor ons zit er wel een aantal belangrijke dingen in. In nagenoeg elke plaats worden de G-sporten onvoldoende aangeboden. Nu kun je aan de provincie vragen om mee te denken, in wat voor opzicht dan ook.” Ook ziet Knol een meerwaarde in het provinciaal sportakkoord wat betreft preventie. “En dan preventie in de zin van gezondheid. Gezondheid is iets wat je krijgt, maar je kunt er wel heel veel aan doen om het goed te onderhouden. Bewegen hoort daar zeker bij. We zijn ook bezig met het project Jongeren op gezond gewicht.” Daarnaast noemt Knol de goede sportfaciliteiten voor sporters in de provincie. “Als voorzitter van Wielervereniging Noordwesthoek heb ik altijd gezegd dat we moesten kiezen voor de breedtesport. Als kleine vereniging kun je toppers niet vasthouden en die kun je ook niet faciliteren. Dus moet je dat regionaal gaan doen.”

Combivereniging

Terug naar het Lokaal Sport- en Beweegakkoord Zwartewaterland. Knol pleit voor meer samenwerking tussen sportverenigingen. “Ik heb heel veel sportverenigingen gesproken die tegen allerlei problemen aanlopen. ‘Heb je er wel eens over nagedacht om samen te werken met andere verenigingen of met verenigingen in een andere stad of dorp verderop? Maak er dan een combivereniging van. Bijvoorbeeld tafeltennis en volleybal. Dan kun je het een of het andere doen. Of beide en je kunt wisselen’, heb ik ze meegegeven. Probeer eens wat breder te denken en probeer elkaar eens te vinden. Dat soort dingen proberen we met het sportakkoord te bereiken.”

Platform

Een nieuwe mijlpaal in de onderlinge samenwerking tussen verenigingen in Zwartewaterland is de oprichting van een platform. "We gaan een platform oprichten in Zwartewaterland, waar verenigingen elkaar kunnen ontmoeten. In een ver verleden hadden we hier een soort van sportraad. Ik hoor wel dat er een behoefte is. Dat willen we als gemeente initiëren. De eerste bijeenkomst moet nog wel plaatsvinden, dat komt door corona. Met een platform hopen we op een soort van kruisbestuiving. Dat verenigingen van elkaar kunnen leren.”