Eric Eenkhoorn met Vincent Kamphuis, de winnaar van Genemuiden Open in 2019.
Eric Eenkhoorn met Vincent Kamphuis, de winnaar van Genemuiden Open in 2019. Foto: Jos Groen Fotografie

De onmisbare schakel in de sport: Deel 3: Eric Eenkhoorn

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Vrijwilligers zijn onmisbaar in de sportwereld. Dat is al tijden bekend, maar tijdens de coronacrisis blijken deze mensen eens te meer goud waard. In deze rubriek aandacht voor deze onmisbare schakels in de sport. In deel 3 komt Eric Eenkhoorn van Dartsclub Genemuiden (DCG) aan het woord.

Begin januari kunnen dartliefhebbers normaliter hun hart ophalen bij het darttoernooi Genemuiden Open, maar door de coronacrisis kon dat uiteraard niet doorgaan. Maar enkele weken eerder was het genieten geblazen bij het WK Darts in Londen.

168.000 pond

Dirk van Duijvenbode was een van de verrassingen op het WK. En die was vorig jaar nog te zien bij Genemuiden Open. En dat gaf Eric Eenkhoorn toch wel een speciaal gevoel. Al jarenlang zorgt hij met zijn goede contacten voor sterke spelers op het altijd succesvolle darttoernooi in Genemuiden. “Een jaar eerder stond ik met Dirk op het Dutch Open. Een jaar later had hij 168.000 pond bij elkaar gedart”, lacht Eenkhoorn.

Café d'OIde Soldoat

Dirk van Duijvenbode en Ron Meulenkamp sliepen bij mij.

Aanvankelijk was Eenkhoorn in zijn leven vooral druk met Sportclub Genemuiden. “Ik heb altijd op voetbal gezeten en we hadden de S-Side”, vertelt hij. Maar problemen tussen het bestuur en de S-side dreef Eekhoorn naar de dartsport. “We gingen altijd met een man of twintig darten in Café d’Olde Soldoat. Steeds zorgde iemand voor hapjes en we dronken een potje bier. Toen ontstond het idee om een dartvereniging op te richten. In Café d’Olde Soldoat stonden we op een verhoginkje, maar het was eigenlijk veel te krap. Maar we hebben er twee hele leuke jaren gehad.”

Startkapitaal

Het idee om te komen tot een eigen dartvereniging werd serieuzer. “Maar we hadden een initiator nodig. Dat was ik. Ik zat op de bank en zei: ‘We gaan het doen’. Vervolgens zijn we met vijf man aan de slag gegaan. We hebben gesproken met de biljartvereniging. Piet Driessen zei. “We hebben nog ruimte bovenin De Rank. Is dat niet wat voor jullie?" Dat zagen we zitten. Binnen twee weken zijn we aan de slag gegaan. We hebben er vijf maanden over gedaan. Alles moest eruit. Het was een oud kerkgebouw. We hebben alles zelf gedaan en alles vernieuwd. We hadden geld nodig, maar dat is het mooie aan Genemuiden. Ik stuurde wat appjes en vervolgens hadden we genoeg geld om op te starten. Onze leden betaalden 50 euro. Zo hadden we met 1.500 euro meteen een mooi startkapitaal.” Dartsclub Genemuiden werd opgericht in april 2014. Helmich Schinkel was de eerste voorzitter. “We gingen een strootje trekken wie de eerste voorzitter zou worden. Helmich had de twijfelachtige eer”, lacht Eenkhoorn.

Groot netwerk

Eenkhoorn stelde zich al snel ten doel om de dartclub meer uitstraling te geven. Hij bezocht dartverenigingen in de buurt. Hij legde contacten en nodigde darters uit om een keer in Genemuiden langs te komen. Drie teams van Darts Club Genemuiden gingen gooien in de Sallandse competitie. Er kwam steeds meer reuring in het onderkomen van de dartclub in De Rank. In 2016 werd voor het eerst Genemuiden Open georganiseerd. Eenkhoorn had een groot netwerk opgebouwd en regelde toppers als Jan Dekker, Christian Kist en Vincent Kamphuis. “Het is ons kent ons. Dat was bij voetbal ook altijd al zo. De jongens zijn allemaal normaal.” Er volgden nog enkele succesvolle edities. Dirk van Duijvenbode was een vertrouwd gezicht bij het evenement. Hetzelfde geldt voor Ron Meulenkamp, die in december vorig jaar ook nog in actie kwam op het WK. “Ze sliepen bij mij. We gingen op de fiets naar het toernooi en ’s avonds weer naar huis. Zaten we ’s nachts om 2.00 uur een gehaktbal te eten.”

Vraagbaak

Het zijn prachtige verhalen, maar inmiddels heeft Eenkhoorn een besluit genomen. Hij gaat zich langzaam maar zeker terugtrekken uit de organisatie. "Ik wil die verantwoordelijkheid niet meer. Er gaat hartstikke veel tijd inzitten. Vanaf de Biestemerk was ik ermee bezig. Het is bedoeling dat Herwin Oostwoud de kar gaat trekken. Hij is algemeen bestuurslid en gaat straks ook het toernooi voor z'n rekening nemen. Siemen Kolk blijft helpen en ik ben de vraagbaak en verleen hand- en spandiensten. Nu is een ander een keer aan de beurt en nieuw bloed is altijd goed. Ik heb een druk bedrijf en een opgroeiend gezin”, aldus Eenkhoorn, die trots is wat er in de loop der jaren allemaal is neergezet. "We wilden het beste uit onszelf halen. Dat is gelukt. Ik vind het heel mooi dat de vereniging nog steeds bestaat. Daar ben ik trots op.”