Afbeelding
Foto: Royal Buisman/Albert Brunsting

Brexit in Zwartewaterland, deel 3; De gevolgen voor Royal Buisman: meer administratie

(door Tina van Dijk)

ZWARTSLUIS – Royal Buisman exporteert per jaar behoorlijk wat pallets met gekarameliseerde suikers naar het Verenigd Koninkrijk. De aanloop naar een deal of no-deal was voor Royal Buisman niet zorgelijk, vanwege de stabiele markt rondom hun product, maar het was wel een belangrijk punt van aandacht.

Drukte op kantoor

Al in augustus 2018 is Royal Buisman begonnen met de Brexit-voorbereidingen. “De talloze meetings, vergaderingen en informatieve gesprekken met onder andere onze logistieke partner hebben ons door het project heen geleid. De laatste maanden van 2020 waren heel hectisch vanwege de Brexit en daarbovenop hadden we ook nog te dealen met de grenssluiting door de Engelse coronamutatie. Op kantoor was dit echt wel een spannend moment. Onze Engelse klanten hebben in de maand december 2020 voorraden aangelegd, omdat zij ook niet wisten wat hen te wachten stond. In die periode kon dat immers nog op de gebruikelijke wijze”, vertelt Claudia Schaapman.

Importheffingen

“Wel of geen importheffingen betalen, dat was voor ons het spannendste gedeelte rondom de deal, maar gelukkig kwam er uiteindelijk een deal op tafel. Wanneer die importheffingen door waren gegaan, zou het voor onze klanten duurder worden om te importeren. Er zou dan een situatie kunnen ontstaan dat ze dan gaan proberen om een vervangend product in hun eigen land te verkrijgen. Gelukkig zijn onze gekarameliseerde suikers uniek en worden niet geproduceerd in het VK. Toch bestaat dan altijd het gevaar dat onze klanten naar alternatieven gaan zoeken”, legt Claudia uit.

Onze klanten gingen eind 2020 enorm hamsteren

De havens

Het was toch ook nog wel even spannend hoe het in de havens allemaal zou gaan verlopen, ook met de plotseling opkomende nieuwe Britse coronavariant. “Dat gaf ons wel even wat extra stress. We wilden alles toch graag voor een eventuele Brexit-deal bij onze klanten hebben. Onze klanten gingen eind 2020 enorm hamsteren. Iedereen had toch een enorme crisis in de havens verwacht. Gelukkig blijkt het in de havens nu goed en vlot te verlopen”, aldus Claudia.

De eerste leveringen van 2021 zijn inmiddels de deur uit en men kijkt bij Royal Buisman nu met een goed gevoel naar de Brexit-deal. “Wij waren goed voorbereid en hadden alles onder controle.” Wel zijn de extra administratieve werkzaamheden, die bij de Brexit komen kijken, een nadeel volgens Claudia. Elke order vraagt nu om meer administratief werk.

Maar wanneer er een harde no-deal was gekomen, dan zouden ze voor de leveringen extra certificaten (exportverklaringen) moeten aanvragen bij het NVWA. Dat zou het exporteren nog lastiger maken en nog meer administratieve werkzaamheden met zich mee brengen. “De nieuwe werkwijze voor de export naar het VK zal de eerste maand wat meer tijd vergen, maar dat zal snel wennen en gewoon worden”, benadrukt Claudia.