Een concert van Irene in 2019.
Een concert van Irene in 2019. Foto: Gerrit Slurink

Fanfarekorps Irene noemt de gevolgen van corona ‘bedreigend'

HASSELT – Christelijk Fanfarekorps Irene verwacht dit jaar 11.000 euro aan financiële tegenvallers. Het korps, dat de gevolgen van de coronacrisis ‘bedreigend’ noemt, meldt dat bij de gemeente.

Geld om te investeren in de toekomst van de vereniging, is er door de coronacrisis niet. “De verwachting voor 2021 is dat er nog steeds ernstige gevolgen voelbaar zullen zijn aan de inkomstenzijde van de begroting”, schrijven mensen van Irene in de brief.

“Net als voor veel andere culturele instellingen heeft de coronacrisis grote gevolgen voor onze muziekvereniging”, aldus Irene. “De cultuursector in Nederland en Zwartewaterland heeft door de coronacrisis te maken gekregen met een groot verlies van inkomsten en forse beperkingen in de dagelijkse gang van zaken.”

Irene heeft sinds het begin van de crisis veel repetities online gehouden. Tijdens de versoepelingen waren er fysieke repetities met kleinere groepen en zijn de sociale activiteiten veelal niet doorgegaan. “Middels deze brief willen we vanuit het perspectief van onze muziekvereniging het belang benadrukken van de steun van de overheid aan de cultuursector. De financiële schade voor culturele instellingen zoals onze vereniging is op dit moment nog niet te overzien, maar zeker is dat de schade fors is en de gevolgen bedreigend zijn”, schrijft de vereniging in de brief.

In 2020 zijn de marching-optredens in binnen- en buitenland niet doorgegaan. Hierdoor lijdt de vereniging forse financiële schade, want deze inkomsten vormen normaalgesproken een aanzienlijk deel van de begroting.

De schade bleef in 2020 beperkt, volgens Irene, met dank aan steun van de provincie en de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Dit jaar verwacht Irene 6.000 euro minder wegens het voorlopig ontbreken van optredens in binnen- en buitenland, 2.000 euro wegens het niet kunnen houden van huis-aan-huis acties en 3.000 wegens het niet kunnen openen van de eigen bar.

Daardoor dreigen investeringen in de toekomst van de vereniging uitgesteld te moeten worden, merkt Irene op. “Terwijl juist in deze tijd deze investeringen nodig zijn om ook in de toekomst een gezonde vereniging te zijn.”

De belangrijkste investeringen doet Irene in de jeugdafdeling. “Eerder dit jaar zijn we gestart met een voor Hasselt compleet nieuw concept waarin kinderen van 5 tot 7 jaar op speelse wijze kennismaken met muziek. Een initiatief dat voor de vereniging zelf belangrijk is, maar waar ook veel vraag naar bleek te zijn in de samenleving, gezien het aantal kinderen dat nu iedere zaterdag naar ons clubgebouw toe gaat.”

Daarnaast investeert de fanfare ook in de jeugdopleiding voor de oudere jeugd. “Hier zijn we gegroeid naar twee groepen gebaseerd op leeftijd.” De jeugdleden leren hier samen met leeftijdsgenoten onder professionele begeleiding om samen muziek maken en leren de basis van het marcheren in een marchingband.

“Investeringen in lesmaterialen en het instrumentarium zijn hierbij noodzakelijk om het voortbestaan van cultuureducatie te behouden. De steun die onze vereniging al heeft ontvangen was en is van groot belang. Ook in 2021 zal dit naar verwachting het geval blijven.”

De vereniging is blij met het tweede steunpakket dat de minister heeft aangekondigd en doet een beroep op de gemeente om dit geld bij de culturele instellingen in Zwartewaterland terecht te laten komen.