Voor de zomer meer duidelijkheid over huisvesting arbeidsmigranten

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – Er moet voor de zomer meer duidelijkheid komen over de arbeidsmigranten in Zwartewaterland. Dat zegt projectleider Rene Sueters. “Op dit moment hebben we een klankbordgroep met elf mensen.”

In die klankbordgroep zitten zowel ondernemers, huisvesters en de gemeente als burgers die graag mee willen denken over de huisvesting van arbeidsmigranten. “We gaan kijken wat voor beleid er daarvoor moet zijn. Dat moet de komende tijd uitgewerkt worden en daar helpt de klankbordgroep bij.”

En dat is een ‘hele klus’, zegt Sueters. “Hoeveel arbeidsmigranten zijn er, staan die ingeschreven en zo ja hoe, waar wonen ze, wat zijn de omstandigheden? Dat zijn allemaal vragen die daarbij komen kijken.” Want niet iedereen staat goed geregistreerd, weet hij. “Van een heleboel arbeidsmigranten weten wij niet waar ze gehuisvest zijn. Dat zou in een sociaal land als Nederland niet moeten kunnen.” Landelijk zou ongeveer de helft van de arbeidsmigranten geregistreerd zijn. “Dat hoeft niet zo in Zwartewaterland te zijn”, legt Sueters uit. Duidelijkheid over de cijfers is er echter nog niet.

Wel riep de gemeente de huisvesting van arbeidsmigranten vorig jaar tijdelijk een halt toe. "Er woonden soms zes tot acht mensen in één ruimte”, vertelt Sueters. "En dat kan niet, zeker nu met de coronamaatregelen. Daarom heeft de gemeente er nu voor gekozen dat niet nog meer woningen gebruikt zouden worden."

Lees verder op pagina 13.