De gemeenteraad spreekt verderop in dit jaar weer over arbeidsmigranten.
De gemeenteraad spreekt verderop in dit jaar weer over arbeidsmigranten. Foto: Enrico Kolk

Beleid op huisvesting van arbeidsmigranten is in ontwikkeling; SP en SGP willen rol voor provincie

(vervolg van de voorpagina)

"Op verdere huisvesting van arbeidsmigranten is een rem op gekomen, omdat zoiets bijvoorbeeld voor overlast kan gaan zorgen. Dat wil niet zeggen dat er nergens meer wat kan, maar het moet nu eerst aangevraagd worden", legt Sueters uit.

De problematiek doet zich niet voor bij de groep die zich permanent in Nederland gevestigd heeft. “Het gaat nu om de mensen die hier op de korte en middellange termijn werken. Als we die niet zouden hebben, dan zouden er grote problemen zijn. Dus als ze hier dan zijn, moet je ze ook netjes behandelen.”

Dat beamen Statenleden Simon Zandvliet van de SP en Jan Jonker van de SGP. “Ondernemers kunnen om welke reden dan ook zonder de arbeidsmigranten de vacatures vaak (helaas) niet invullen”, schrijven de beide provinciale partijen in een persbericht. “Of wij nu de arbeidsmigrant een positieve of negatieve ontwikkeling vinden is een aparte discussie die gevoerd kan worden, maar de feiten spreken voor zich”, merkt Jonker op. “Er zijn veel onderzoeken voor handen die nut en noodzaak van de arbeidsmigrant aantonen.”

Zij vinden dat ook de provincie Overijssel werk moet maken van voldoende huisvesting voor arbeidsmigranten. “Dit kan de spanning op de al veel te krappe woningmarkt verlichten”, zegt Zandvliet. “En onze ondernemers helpen en ontzorgen, want feit is dat arbeidsmigranten nodig zijn om vacatures ingevuld te krijgen”, vult Jonker aan. De beide Statenleden denken dat voldoende kwalitatieve huisvesting voor deze groep een positieve bijdrage levert aan de economie en de leefbaarheid in Overijssel.

In Zwartewaterland wordt daaraan inmiddels gewerkt. Sueters wil daarbij rekening houden met de aanbevelingen die het aanjaagteam-Roemer deed. In die aanbevelingen wordt aangegeven dat arbeidsmigranten goed verzekerd moeten zijn en een cao-loon krijgen.

“Er moet ook landelijke wetgeving komen”, stelt Sueters. Arbeidsmigranten werken vaak voor een uitzendbureau dat ook de huisvesting regelt. “Nu kan iedereen een uitzendbureau beginnen. Als er keurmerken komen waar wij mee werken voor het huisvesten, dan moet je zorgen dat alleen gecertificeerde uitzendbureaus huisvesting gaan regelen. Dan haal je de malafide ertussenuit.”

Ook het uitwisselen van gegevens zou beter kunnen, vindt hij. “Je zit daarin ook met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Als iedereen een Burgerservicenummer (BSN) heeft, dan heb je veel meer mogelijkheden om zaken goed te regelen.”

De provincie heeft in 2019 een onderzoek laten uitvoeren naar de huisvesting van arbeidsmigranten in Overijssel. “Veel gemeenten worstelen met deze problematiek”, merkt Jonker. “De krappe woningmarkt vraagt om een pro-actieve houding van de provincie om mee te denken en oplossingen te vinden”. De provincie kan, volgens de partijen, een rol vervullen die gemeenten kan faciliteren, maar ook om te komen tot regionale oplossingen.

Het ontwikkelen van beleid kost tijd, benadrukt Sueters. De klankbordgroep gaat er nu verder mee aan de slag, mogelijk spreekt de gemeenteraad er voor de zomer weer verder over.