Afbeelding
Foto: Aangeleverd

'Zij werken niet thuis': Stratenmaker Harry Dekker

(door Erik Driessen)

“Het is er niet leuker op geworden”, zegt stratenmaker Harry Dekker over de effecten van de coronacrisis op zijn werk. “Normaalgesproken komen mensen vaak even een praatje maken als je ergens aan de slag bent. Momenteel zie je bijna niemand op straat”, legt de inwoner van Zwartsluis uit.

Desondanks is hij al lang blij dat hij gewoon aan het werk is. Ook hij zag vorig jaar maart even donkere wolken in de verte komen aan drijven. “Natuurlijk vroegen wij ons af wat dat virus voor ons werk zou betekenen. Je hoopt dat je door kan. Al vrij snel bleek dat het geval. Wat dat betreft hebben we eigenlijk weinig last gehad van de crisis. Opdrachten gingen gewoon door”, blikt Dekker terug.

Hij werkt veel in opdracht van grote aannemersbedrijven die actief zijn in de nieuwste woonwijken in de wijde regio. “Dat zijn ook vaak opdrachten die ons jaren terug al gegund zijn. Het zijn onderdelen van een groter project. We zorgen dat bewoners van nieuwe woonwijken op een normale manier hun woning kunnen bereiken. Afgelopen jaar werkten we onder meer in Zwartsluis, Renkum, Deventer, Apeldoorn en Zwolle. Ook dit jaar zitten we nog goed vol. Hoe dat volgend jaar wordt, moet blijken. Die opdrachten moeten dit jaar los komen. Zorgen daarover maak ik me niet.”

Die laatste zin geldt ook voor zijn eigen gezondheid. Dekker heeft niet de indruk dat hij het afgelopen jaar bloot stond aan grote risico’s. “Nee, we werken in de open lucht en ook nog eens in wijken waar vaak nog niemand woont. Bovendien zagen we zeker in de eerste periode nauwelijks nog mensen op straat. Verder werk ik met mijn broer samen. Normaalgesproken zit je vaak met andere mensen in de keet, maar daar ben je nu voorzichtiger mee. Dat is eigenlijk een van de weinige maatregelen die zijn genomen. Ook wassen we nu vaker onze handen.”

Dat laatste is een verandering voor stratenmakers, lacht Dekker. “In ons vak werk je nog wel eens met smerige handen een boterhammetje naar binnen. Dat hoort bij de levensstijl van een stratenmaker. Goed voor het immuunsysteem, zeggen we dan. Dat gebeurt nu toch minder. Maar verder heeft corona op ons werk weinig invloed. Daar buiten merk je het natuurlijk wel, omdat je minder vaak afspreekt met familie en vrienden.”

Dekker gaat ervan uit dat hij ook de komende maanden gewoon aan het werk kan. "Ik werk nu veertien jaar voor mezelf en zit eigenlijk alleen thuis als het vriest. Gelukkig doet het dat nauwelijks meer. Ik moet er niet aan denken dat we lang niet aan het werk kunnen. En niet alleen omdat je dan zonder inkomsten zit. Ik kan niet stil zitten. Mochten we toch thuis komen te zitten, dan verzin ik wel iets zodat ik toch wat kan knooien.”