Dick Lindeboom.
Dick Lindeboom. Foto: Enrico Kolk

Dick Lindeboom gaat de Gaellemuniger mentaliteit missen

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Na dertien jaar neemt Dick Lindeboom afscheid van B+B Genemuiden. Hij gaat als vestigingsdirecteur in het nieuwe ‘filiaal’ in Ommen aan de slag. “Ik ga Genemuiden wel missen. De open mentaliteit van het werken, dat zie je niet overal.”

Het voormalige kantoor van de Beens Groep, dat verhuisde naar de Nylonstraat, werd in 2007 omgebouwd en omgedoopt tot B+B Personeelsdiensten Genemuiden, een nieuwe vestiging. Lindeboom werd vestigingsdirecteur, met destijds Ruud Makkinga naast zich als planner.

André de Boer werd later planner in Genemuiden. Hij doet dat inmiddels acht jaar en gaat nu Lindeboom opvolgen als vestigingsdirecteur.

“We begonnen met z’n tweetjes en nul medewerkers”, vertelt Lindeboom. Gaandeweg werden het er steeds meer, op het hoogtepunt waren er zelfs 70 medewerkers. “Dat was wel mooi, als je op een dag 70 mensen 'in de baan' hebt.”

In totaal passeerden 595 gezichten de revue in alle jaren dat Lindeboom in Genemuiden werkzaam was. “Er komen ook weleens jongens terug die een poosje uit dienst zijn geweest”, zegt hij.

“Jongens”, zo noemt hij de medewerkers steevast, hoewel dat niet helemaal de lading dekt. “We hebben in al die jaren ook wel zo’n 10 tot 15 dames aan het werk gehad, voornamelijk in de tapijtproductie. Niet als bouwvakker, maar dat komt steeds meer om de hoek kijken. Er gaan nu ook vrouwen werken in de fysiek zware beroepen.”

Dat beslaat overigens slechts een deel van de klussen waar Lindeboom ‘zijn jongens’ op afstuurde. “We hebben weleens een jongen gehad die voor de klant pakketjes moest wegbrengen. Wij hadden toen niet in de gaten dat hij nog nooit buiten Genemuiden op pad was geweest met de auto.”

De jongeman moest naar Lunteren en toen naar Bennekom. “Maar na anderhalf uur was ‘ie nog niet in Bennekom”, vertelt Lindeboom. “Toen zijn we toch maar eens gaan bellen. Hij was in paniek, reed op de IJsselbrug bij Zwolle en vroeg of Bennekom daar in de buurt lag.”

Het bleek, achteraf, niet alleen een mooie anekdote, maar ook een leermoment. “Bij elke klus is voor ons belangrijk dat we goed vragen wat onze medewerker moet doen. En hem dan vervolgens tekst en uitleg geven.”

Lachen kan Lindeboom inmiddels ook om de keer dat hij zelf een minder fris klusje deed. “We kunnen geen weken van het kantoor af, maar als de nood aan de man is, dan stappen we ook zelf weleens in de auto.”

Zo ook die keer dat er een container in Hasselt leeggehaald moest worden. “Dat was een zeecontainer en die was te zwaar beladen. Dus de inhoud moest overgepakt worden, maar wij wisten niet wat erin zat.”

Er bleek een complete kippenschuur in te zitten, met de bijbehorende geur. “Toen hadden we graag mondkapjes gehad of een zuurstofmasker”, lacht Lindeboom.

De ‘jongens’ gaan ook over grenzen heen als het moet. “We zijn weleens in de kost aan het werk geweest in België”, vertelt hij. “Dat is dan een specifieke vraag van de klant. En ondernemers uit Genemuiden gaan ook wel richting Den Haag of nog iets verder. Als er dan iemand mee moet, dan gaat ‘ie ook mee. Wij passen ons gewoon aan aan de klant, en dat is niet alleen hier in Genemuiden.”

Voor Lindeboom stopt binnenkort het avontuur in Genemuiden, hij gaat verder in Ommen. "Voor mij ligt daar een nieuwe uitdaging. Voor André is er een mooie uitdaging om hier verder uit te breiden. We zitten hier nu op 35 medewerkers en de doelstelling is om dat naar 50 te brengen."

De ballen gehakt, op vrijdagmiddag in de kantine, zullen in Ommen ook ongetwijfeld geserveerd worden. "Ik heb een supermooie tijd gehad”, besluit hij. "Het succes is in die dertien jaar mede tot stand gekomen door de jongens die hier hebben gewerkt en het feit dat klanten ons steeds benaderden. Ik heb hier met veel plezier gewerkt en zie met goede moed de job in Ommen tegemoet."