Martjin Jansen levert een voorzet af.
Martjin Jansen levert een voorzet af. Foto: Helmich Lubberts

Tien jaar terug in de tijd: Sportclub Genemuiden brengt FC Groningen in verlegenheid

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Tijdens de coronacrisis liggen veel sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug in te kijken in de tijd. De Stadskoerier doet mee en bladert terug. Dit keer wederom aandacht voor het bekerduel van Sportclub Genemuiden tegen eredivisionist FC Groningen. In deel 13 blikken we terug op deze bijzondere avond van 18 januari 2010 met de toenmalige Sportclub-spelers Albert Flier, Martijn Jansen en Berry Halfwerk.

We gaan ruim tien jaar terug. Hoofdtrainer René Bakhuis heeft Sportclub Genemuiden afgeleverd in de topklasse en is vertrokken naar Zweden. Richard Karrenbelt heeft zijn plek overgenomen. "Richard bracht ons bravoure. ‘Wij zijn goed', was de boodschap. En dat werkte”, weet Flier zich goed te herinneren.

IJsbaan

Met man en macht werd in Genemuiden gewerkt om het bekerduel op 23 december 2010 doorgang te laten vinden. "Al het sneeuw werd van het veld geschoven. Ik heb nog meegeholpen. Maar er was geen beginnen aan. Het vroor ook en er vormde zich een ijslaag op het veld. In de hoeken was het net een ijsbaan”, aldus Flier.

Blessures

Rondom het hele veld stonden tribunes. Het leek wel een echt stadion.

De wedstrijd werd afgelast. De nieuwe datum werd 18 januari. Drie dagen daarvoor moest Sportclub Genemuiden nog aantreden bij Flevo Boys (2-2). Vervolgens werd het vizier gericht op FC Groningen. "We kampten toen met blessures. We misten Rainier Resokario, Tijmen Brouwer en Jasper Bremmer”, aldus Halfwerk. "FC Groningen had toen een heel goede ploeg met jongens als Dusan Tadic, Tim Matavz en Andreas Granqvist. Bij Groningen begonnen Tadic en Matavz op de bank. Ze waren te laat bij de wedstrijdbespreking. Tadic heeft toen helemaal niet gespeeld. Matavz is ingevallen”, vult Jansen aan.

Kippenvel

Wat de drie spelers van toen heel goed is bijgebleven was de opkomst. “Rondom het hele veld stonden tribunes. Het leek wel een echt stadion. Dat hebben we nooit meer gehad”, aldus Jansen. “We gingen het veld op. Het was prachtig”, vervolgt Halfwerk. Jansen: “Je zag overal wel vier lagen mensen. Wat een volk. En al die slingers. Dat was echt een kippenvelmoment."

Scherp

Karrenbelt had zijn ploeg op scherp gezet. Sportclub Genemuiden schoot uit de startblokken en legde FC Groningen het vuur aan de schenen. Dat leverde in de 20ste minuut de 1-0 op. Via een geraffineerde vrije bal van Erik Rotman wist Florencio Cornelia de 1-0 te maken. Sportclub Genemuiden kreeg in deze goede fase kansen genoeg, maar Groningen ontsnapte en boog de achterstand in de laatste tien minuten voor rust om in voorsprong. Tom Hiariej maakte de 1-1. Vlak voor rust kwam FC Groningen op 1-2 via een fraaie treffer van Thomas Enevoldsen. “Hij schoot de bal in de verre hoek. Albert, je stond aan de grond genageld”, lacht Halfwerk. Ook in de tweede helft maakte Sportclub Genemuiden een sterke indruk. De ploeg was verschillende keren gevaarlijk, maar het was FC Groningen dat scoorde via een rake vrije trap van Enevoldsen. De thuisploeg toonde knap veerkracht. Dat leidde in de 73ste minuut de 2-3 van Berry Halfwerk. "Jacco (Riemens, red.) ging drie man voorbij. Vervolgens schoot ik ‘m met links binnen. Volgens mij ging de bal tussen de benen van de keeper door”, aldus Halfwerk.

Complimenten

Daar bleef het bij. FC Groningen won met 2-3. De spelers van Sportclub Genemuiden mochten vele complimenten in ontvangst nemen. "Het was een gelijkwaardige partij”, aldus Jansen. "Voetballend was Groningen beter, maar we bleven compact staan”, vervolgt Halfwerk. "Onze uitvallen waren goed. We waren gevaarlijk met Martijn en Jacco. Het was een mooie avond. We hebben goed meegevoetbald en zijn niet weggespeeld. Dat is iets wat je graag wilt”, aldus Flier.

Meer moois

Vier dagen later stond de competitiewedstrijd tegen Lisse op het programma. Dat werd geen succes. "Toen gingen we de bietenbrug op. De focus was weg. Ik was tegen FC Groningen al niet fit. Voor de wedstrijd tegen Lisse zat ik met een longontsteking in de bus”, weet Jansen zich nog goed te herinneren. De wedstrijd tegen FC Groningen was een voorbode van meer moois. In het seizoen 2010-2011 eindigde Sportclub als zevende in de topklasse. Daarna volgde een topseizoen. Sportclub deed lang bovenin mee, maar na een zware blessure van de trefzekere Willem Lanjouw zakte de ploeg weg naar een zevende plek. Wel werd de districtsbeker gewonnen via een 4-2 zege tegen Staphorst.