Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 9: Zwemvereniging DEK


(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN- Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 9 draait het om zwemvereniging DEK uit Genemuiden. Een gesprek met secretaris Ans Naberman.

Zwemmers en waterpoloërs willen het water in en hun sport bedrijven, maar dat kan al veel te lang niet meer. Op 16 december gingen de deuren van alle zwembaden wederom in het slot en uiteraard ook die van Zwembad De Bestevaer. Sindsdien liggen alle activiteiten van DEK stil.

Kopzorgen

Het bezorgt de bestuursleden van DEK kopzorgen. Vanaf mei vorig jaar is het voortdurend schakelen bij steeds veranderende coronamaatregelen.

"Vorig jaar mochten we in mei weer opstarten volgens alle geldende protocollen. Heel veel dingen mochten niet. We werkten volgens een protocol. Het was een heel gedoe om dat op te zetten en je moest voldoen aan alle eisen. Maar we mochten weer zwemmen. Daar waren we heel blij mee. We hebben langer doorgezwommen. Tot de bouwvak zijn we doorgegaan. We hadden het zo ingericht dat iedereen kon zwemmen. Na elke les/training moest de kleedkamer worden schoongemaakt”, vertelt Naberman.

De meeste leden zijn ons gelukkig trouw gebleven.

Wedstrijden

Vervolgens begon het nieuwe seizoen. "Er waren veel onduidelijkheden en je wilt alles goed laten verlopen. Steeds moesten de protocollen worden aangepast, maar je weet waar je het voor doet. Het was wel heel intensief.” Bijzonder was dat er weer wedstrijden plaatsvonden in onder andere Bestevaer. "Dat verliep volgens een streng protocol. Mondkapjes waren verplicht en elke vereniging en alle officials zaten in een bubbel. Maar het is heel goed verlopen. In de laatste weekenden van september en het eerste weekend van oktober hebben we wedstrijden gehouden. ‘Laten we nu eens kijken bij andere verenigingen', dachten we vervolgens, maar toen mocht het niet meer.”

Iedereen helpt mee

Het coronavirus bezorgde de bestuursleden handenvol werk. "Het heeft tijd gekost, maar de kopzorgen blijven op dat moment meer hangen. Je vraagt je af of iedereen zich aan de regels houdt. Je voelt spanning. Je bent wel verantwoordelijk. We huren het bad zonder personeel. Dat scheelt geld en daardoor kunnen we de contributie laag houden. Maar daardoor moet we het bad wel zelfs schoon maken. Maar in coronatijd dient dat veel frequenter te gebeuren, en veel grondiger. We zijn geen grote club, maar velen hebben meegeholpen. Dat was heel mooi om mee te maken.”

Ouders

DEK is afhankelijk van de hulp van ouders. Maar de coronamaatregelen vertroebelen de binding tussen de vereniging en de ouders. Zij mochten immers niet in het zwembad komen toen het zwembad nog toegankelijk was. "Kinderen blijven langer hangen bij een vereniging als ouders betrokken zijn, maar op een gegeven moment wist je niet welke ouders bij welke kinderen hoorden. De ouders stonden immers buiten. Je bent de binding kwijt, maar die heb je wel nodig. We hebben echt ouders nodig voor vrijwilligerstaken, bij de wedstrijden en het enthousiast houden van de kinderen.”

Minder inkomsten

Door de strenge coronamaatregelen ligt DEK al tijden stil. “We hebben de contributie niet aangepast. We zitten al heel laag en we missen inkomsten. We konden geen zwemvierdaagse organiseren en we hebben afgezien van sponsorinkomsten. Onze dropactie hebben we online gedaan. We hebben alles verkocht”, lacht Naberman. DEK heeft er de laatste jaren alles aangedaan om het ledenaantal weer op te krikken na een daling. “Dat is gelukt. Het was weer op peil. Nu is het weer wat minder, maar de meeste leden zijn ons gelukkig trouw gebleven. Maar je mist wel een stuk inkomsten, terwijl de badhuur hetzelfde blijft. Straks start je weer op. Dan gaan de zwemlessen ook weer van start, maar je mist eerst wel instroom van kinderen die hebben afgezwommen.”

Klaar voor herstart

Zwembaden blijven minstens tot 9 februari gesloten, maar DEK is klaar voor de herstart. "De voorwaarden waren al streng. Strenger kan bijna niet. Maar alles ligt nu stil. Ik ben bang dat kinderen hun zwemvaardigheden verliezen, maar als het weer mag gaan we er weer positief tegenaan", besluit Naberman.