Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Gerrit Knol gaat straks op zoek naar een nieuw passend ritme


(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - Gerrit Knol is al sinds 2014 actief als wethouder. Vier jaar later kreeg hij in zijn tweede periode sport in zijn portefeuille. Naar alle waarschijnlijkheid is Knol bezig aan zijn laatste jaren als wethouder. In een uitgebreid interview neemt hij verschillende sportzaken onder de loep. Vandaag het derde en laatste deel in De Stadskoerier Extra.

Je bent 65 jaar en je voelt je goed genoeg om nog een termijn als wethouder door te gaan. Bovendien liggen er voldoende ambities. Wat doe je dan? Ga je door of stop je op pensiongerechtigde leeftijd?

Laatste termijn

"Dit is mijn laatste termijn. Ik vind het hartstikke leuk. Eigenlijk wil ik wel door. Ik heb wel aangegeven in de fractie dat ik er nog wel één of twee jaar aan vast wil plakken als het helemaal vastzit”, lacht Knol. Hiermee zet hij de deur toch op een kier. "Maar ik kom in deze samenleving mensen tegen die bestuurlijk actief zijn op hoge leeftijd. Dat is natuurlijk hartstikke goed, maar dan denk ik ook dat zulke mensen de doorstroming belemmeren. Dat speelt bij mij ook. Mijn collega Maarten Slingerland is net zo oud als mijn oudste zoon. Als ik nog voor een periode ga, ben ik tot en met 71ste jaar wethouder. Ik wil niet dat ze straks zeggen: ‘Daar zit die oude Knol nog'”, grapt de wethouder.

Moeilijke afweging

Ik wil niet dat ze straks zeggen: 'Daar zit die oude Knol nog'

Hij brengt nog een punt naar voren. "Ik ben nu nog gezond. Dat kan morgen anders zijn. Ik hoop dat ik samen met mijn vrouw Auktje nog verschillende goede jaren heb. Dan kun je wel zeggen dat je door wilt gaan tot je er dood bij neer valt, maar dat is niet de bedoeling.” Toch was het voor Knol een moeilijke afweging. "Ik ga elke dag met veel plezier naar het werk. En ideeën en ambities zijn er genoeg. We zijn met deze gemeente hartstikke goed bezig. We hebben een leuk team en boeken resultaten. Ik heb nog wel zoveel dingen staan, waar ik nog een periode mee vooruit kan. Maar je moet een keer stoppen.”

Andere meningen

Zijn beslissing heeft niets te maken met de roerige raadsvergadering in oktober vorig jaar. Toen overleefde hij een motie van afkeuring die was ingediend door BGZ. "Dat was niet fair. Toen is er op de man gespeeld. Ik kom over als een koele kikker, maar het heeft me wel pijn gedaan. Ik zit hier om de gemeente te besturen en zit daar niet voor mezelf. Het is de schaduwzijde van de politiek”, aldus Knol. De wethouder staat naar eigen zeggen altijd open voor andere meningen. "Mensen die ergens een mening over hebben hoor je aan. Je geeft ze een podium. Terecht. Het zijn onze inwoners. Maar je moet er als bestuurder wel een weging in maken. Kan ik er wat mee of niet? Dan is de communicatie belangrijk. Ik heb hier mensen gehad die binnenstapten. Na afloop vroeg ik of ze tevreden waren. "Niet met de afloop, maar ik weet nu wel waar ik aan toe ben”, was het antwoord. Communicatie wordt steeds belangrijker. Dat merk je ook in coronatijd. Digitale informatiebijeenkomsten worden goed bezocht. Zelfs beter dan fysieke bijeenkomsten. Je ziet in coronatijd een boel creatieve dingen ontstaan.”

Andere invulling

Terug naar de toekomst. Op 16 maart 2022 staan de gemeenteraadsverkiezingen gepland. "Plak er dan nog maar zo'n drie maanden aan vast. Dan is het echt voorbij en stopt mijn periode als wethouder. Nee, ik word niet emotioneel als ik daaraan denk., maar ik heb totaal geen idee wat ik dan ga doen. Ik ben niet iemand die dan maar een bestuursfunctie op zich gaat nemen, maar ik ben nog veel te goed om aan de kant te gaan staan. Ik moet een andere invulling vinden. Ik denk aan de uitvoerende hoek. Ik hoop dat ik gezond blijf en lekker kan blijven fietsen. Maar dat doe je natuurlijk niet elke dag. Reizen? Dat vind ik wel mooi. Maar je moet een ritme zien te vinden. Dat zie ik bij mensen die ouder worden. Als je het ritme niet vasthoudt, raak je in de verslonzing. De hele morgen druk bezig met het ontbijt, naar de supermarkt en de krant lezen. En dan is de morgen voorbij. Zo zit ik niet in elkaar.”

Publiek

Heeft Knol nog wensen voor zijn resterende tijd als wethouder? "Mijn grote vurige wens is dat er na de vakantie weer publiek welkom is bij sportevenementen. Beleidsmatig vind ik het heel belangrijk dat we er met elkaar van overtuigd zijn dat sport en bewegen hoort bij een gezonde levensstijl. Corona heeft ons geleerd hoe betrekkelijk gezondheid is. Anderhalf meter afstand houden doen we met elkaar. We kunnen er zelf heel veel aan doen om in deze tijd gezond te blijven. Dat is voor een gezonde leefstijl en bewegen precies hetzelfde”, besluit Knol.