Jochem Schreurs.
Jochem Schreurs. Foto: Politie

'Zij werken niet thuis': agent Jochem Schreurs

(door Erik Driessen)

“De meldingen blijven gewoon binnenkomen…”, zegt wijkagent Jochem Schreurs over de invloed van de coronacrisis op zijn werk. Toch zien de dagen er anders uit dan voorheen. “We hebben het natuurlijk minder druk met evenementen en tradities die zijn afgelast. Maar dat vind ik vooral heel vervelend voor de mensen die het organiseren. Evenementen zorgen bovendien voor samenhang in een samenleving.”

De wijkagent zit tijdens het telefonische gesprek toevallig thuis. Een vrije ochtend na een late dienst. Vaker thuis zitten is niet aan Schreurs besteed. “Nee, ik ben blij dat het politiewerk gewoon doorgaat. Ik heb bewondering voor de mensen die vaak thuis zitten en naast hun gewone werk thuisonderwijs moeten verzorgen. Toch is ons werk wel wat onpersoonlijker geworden. Overleg met de netwerkpartners gebeurt zoveel mogelijk online en in principe zitten we ook alleen in de dienstauto’s.”

Ook bij andere contacten is Schreurs voorzichtiger dan anders. “Je moet rekening houden met je eigen gezondheid. Al was het maar omdat je moet voorkomen dat een half politiekorps besmet raakt. Dat schiet niet op natuurlijk. Uiteindelijk staat de dienstverlening uiteraard voorop. Tijdens de eerste lockdown hadden we bijvoorbeeld opvallend veel reanimaties. Je let dan extra goed op je eigen veiligheid. We dragen in dat soort situaties ook beschermende kleding.”

In die periode had de politie in Zwartewaterland het wat drukker dan voorheen met ‘overlast’. “In die zin dat we vaker op straat waren om te controleren of mensen zich aan de maatregelen hielden. Over het algemeen gebeurt dat goed in Zwartewaterland. Ik merk ook niet dat de lontjes van mensen korter worden. Dat soort agressie past ook niet bij onze gemeente. Al moet je signalen goed in de gaten blijven houden. Je ziet de afgelopen dagen hoe het werkt en hoe een bericht op social media kan uitpakken.”

De criminaliteitscijfers zijn vorig jaar vermoedelijk wel gedaald, denkt Schreurs. Dat past ook in het landelijke beeld. “Als meer mensen thuis werken, hebben inbrekers minder kans. Dat soort criminaliteit loopt dus terug. Aan de andere kant krijgen we iets meer meldingen van overlast zoals burenruzies, maar van een sterke toename is zeker geen sprake. En de afgelopen periode zagen we wat vandalisme en vernielingen in de drie kernen. Baldadigheid, denk ik.”

Schreurs werkte maandagavond. Terwijl het op verschillende plekken in het land onrustig was, bleven Zwartewaterlanders thuis. "Zelf werkte ik in Kampen, waar het ook rustig bleef. Uit Zwartewaterland heb ik geen meldingen gekregen. Ik heb de indruk dat inwoners zich daar goed aan de avondklok houden."

"En laten we wel zijn: het overgrote deel van de Nederlanders doet dat ook gewoon. Helaas halen mensen die zich aan de regels houden nou eenmaal minder snel het nieuws dan mensen die dat niet doen.”