Proat van Eddy

(door Eddy Beens)

Heb je zin om een column te schijven voor de Stadskoerier? Onverwachte vraag. Van de redactie mag het overal overgaan. Elk onderwerp kan ter sprake komen. Politiek, verleden, muziek of belevenissen op het werk. We gaan het proberen en zien wel.

De eerste levert al meer dan de maximale 400 woorden op. Is ook een voorwaarde van de uitgever. Ontkomen aan de huidige crisis doe je niet als columnist. Mijn haar ziet er inmiddels slechter uit dan een gemeentetuin in tijden van bezuinigingen.

Ik verlang ook naar een zomer met festivals, vakantie, zonder beperkingen hangen in de kroeg en vooral dan geen avondklok hebben.

In veel relaties worden nu al avondklokken ingesteld voor na deze crisis. Schijnt een prima middel te zijn om de huiselijkheid te bevorderen. In dat opzicht misschien wel een goed idee van Rutte en co.

Het respect voor de mensen die nu in onze samenleving beslissingen nemen staat voor mij overigens voorop. Ga er maar aanstaan.

Dat er weerstand zou zijn tegen de avondklok is bekend. Het ligt politiek ook erg gevoelig, en we voelen ons allemaal beperkt in onze vrijheden.

Persoonlijk heb ik niet zo'n moeite met de avondklok. Als het bijdraagt aan de bestrijding van het virus, hoor je er achteraf straks niemand meer over. Ik heb meer moeite met het gegeven dat we niks meer spontaan kunnen doen.

In een land waar de vrijheid een groot goed kom je er nu pas achter wat echte vrijheid betekent.

Naast de vrijheid van meningsuiting is het altijd nog prettig dat je kunt doen wat je wilt. Daar verlang ik naar, maar het is nu even niet anders.

Dat een paar procent van de bevolking er anders overdenkt de laatste dagen is te gek voor woorden. Ondernemers die het moeilijk hebben staan voor etalages waarvan de ruiten zijn ingeslagen. In de diverse praatprogramma's wordt alweer gezocht naar dieperliggende oorzaken in de samenleving.

In de media zie je filmpjes van mensen die politiemensen de huid volschelden, geweld plegen en het recht in eigen hand menen te kunnen nemen. Het uitstel van de verkiezingen schijnt nu ook een item te worden. Dat is wel het laatste wat we moeten doen.

Als je in een land als Nederland leeft, is dat het moment waarop je kunt laten horen hoe je erover denkt. Dat is het meetpunt. Protest op deze manier levert niks op.

Woensdag 17 maart is het feest van de democratie en kun je mede bepalen hoe het verder moet in ons land. Lijkt me beter dan bushokjes vernielen, plunderen en stenen gooien.