Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

750 woningen in komende tien jaar

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – Er is behoefte aan 750 woningen extra in de komende tien jaar. Dat blijkt uit het woonbehoefteonderzoek dat de gemeente heeft uitgevoerd. “Dat is een doorgaande lijn van wat we verwacht hadden", zegt wethouder Gerrit Knol.

Er staan voor de komende jaren al definitief 201 woningen op stapel, dat wil zeggen dat daarvoor al een bestemmingsplan is vastgesteld. Dat gaat om woningen op Tag-West, Om de Weede en ook de Knarrenhof, licht de wethouder toe. Die woningen zijn onderdeel van de ‘harde capaciteit’ die de gemeente heeft staan. De ‘zachte capaciteit’ moet de rest van de behoefte opvangen. “Dat gaat om plannen die in ontwikkeling zijn, maar nog niet zover zijn dat er al gebouwd kan worden”, verduidelijkt Knol. Het gros van die woningen komt ook op Tag-West en Om de Weede.

Voor het woonbehoefteonderzoek is er een enquête onder inwoners. “Daarop kwam helaas niet zoveel respons”, zegt Knol, die aangeeft dat het onderzoek is uitgevoerd tijdens de eerste coronagolf. “Toen hadden mensen ook wat anders aan hun hoofd.”

Uit het vorige woonbehoefteonderzoek bleek dat het aantal huurwoningen tot 2025 toereikend zou zijn. “Maar de behoefte neemt toch toe”, merkt Knol. Dat komt onder andere omdat een deel van de senioren in Zwartewaterland zich in een huurwoning nestelt.

Voor het onderzoek sprak de gemeente ook met een ontwikkelaar. Die stelt dat Hasselt en Zwartsluis zich meer lenen voor huurwoningen dan Genemuiden. “Want huishoudens uit Genemuiden willen het liefst kopen”, geeft hij aan.

Toch zijn het niet alleen de Genemuidenaren die huizen willen kopen. “De algemene filosofie is ‘eerst kopen en alleen als dat niet kan, huren’”, blijkt uit het onderzoek. Van de 750 extra benodigde woningen zijn er 150 ingedeeld als huurwoning. De overige 600 woningen moeten koopwoningen worden. Zowel in de koop- als de huursector is de behoefte aan multifunctionele woningen (zoals begane grondwoningen en appartementen) groter dan aan ‘normale’ eengezinswoningen, concludeert de gemeente uit het gehouden onderzoek.

Volgens de enquête is er op dit moment een overschot aan eengezinskoopwoningen tot 300.000 en een tekort aan die woningen vanaf 300.000 euro. Belanghebbenden geven echter aan dat er vooral behoefte is aan eengezinswoningen tot 300.000 euro en dat bevestigt het beeld dat de gemeente heeft van de behoefte.