Sociale koopwoningen volgens Knol 'een optie'

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het idee van sociale koopwoningen is volgens wethouder Gerrit Knol 'een optie'. Een ontwikkelaar deed de gemeente het aanbod om zulke woningen te bouwen. Of het ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog onbekend. "Dit moet nog verder uitgewerkt worden."

De ontwikkelaar deed het aanbod om nieuwbouw van koopwoningen voor starters mogelijk te maken. Diezelfde ontwikkelaar, volgens Knol 'goed ingevoerd in Zwartewaterland', deed dit eerder ook in de gemeente Dronten. Het gaat dan om woningen met een koopprijs van 190.000 euro, met een antispeculatiebeding vanwege de verlaagde grondprijs en een zelfbewoningsplicht.

"We hebben een hele sterke neiging om goedkoop te bouwen, en die doelgroep moet bediend worden", zegt Knol. "Maar houd de kwaliteit in de gaten." En dat is ook wat een makelaar zegt. Hij waarschuwt ervoor dat nieuwbouw van starterswoningen een bedreiging wordt voor de ruimtelijke kwaliteit. "Want vanwege het conflict tussen betaalbaarheid voor starters en stichtingskosten om te kunnen bouwen, zullen dit woningen worden waarover we na 10 tot 20 jaar zeggen 'dit hadden we nooit moeten doen'", stelt hij.

Bovendien biedt de bestaande woningvoorraad voldoende kansen voor de starter op de woningmarkt, zegt de makelaar. "Het wél willen projecteren van nieuwbouwstarterwoningen moet niet een politieke stunt gaan worden. Het lijdt tot verrommeling van de woonwijk.”