Meeste huurwoningen staan in Zwartsluis

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - De kern met de meeste huurwoningen in Zwartewaterland is Zwartsluis. Bijna dertig procent van alle woningen in het dorp is eigendom van een corporatie (doorgaans Wetland Wonen).

De Kamperzeedijk is een uitschieter naar de andere kant toe: zo'n 80 procent van alle woningen is eigendom van de eigenaar bewoner.

Het gemiddelde van alle 8.700 woningen in Zwartewaterland ligt overigens niet veel lager. Zo’n 73 procent van de woningvoorraad is eigendom van eigenaar-bewoners, het totaal aantal koopwoningen in de gemeente is 6.325. Het aandeel koopwoningen in Zwartewaterland ligt ruim boven het landelijk aandeel (57 procent) en boven het aandeel in de provincie Overijssel (61 procent).

Ook in type woning is een onderscheid te maken. Van de verhuurde woningen is een groot deel een appartement. "Bijna de helft van de appartementen is in bezit van Wetland Wonen en iets meer dan 15 procent is in handen van particuliere verhuurders", concludeert het woonbehoefteonderzoek van de gemeente.

In Zwartsluis en Genemuiden staan in verhouding iets meer appartementen dan in Hasselt. Ongeveer 35 procent van het totaal aantal appartementen is een koopappartement. In Genemuiden staan in verhouding meer koopappartementen dan in Hasselt en Zwartsluis.