Gevolgen corona

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Waar het uitbreken van de coronacrisis wel impact heeft gehad op de deelname aan de enquête die de gemeente hield, ligt dat voor de woningvoorraad en -bouw toch anders.

"Toen corona begon dacht iedereen dat de markt in elkaar zou zakken", zegt wethouder Gerrit Knol. "Maar eigenlijk is die nog nooit zo heet geweest als nu."

De ervaring leert, merkt de wethouder, dat er eigenlijk wel constant doorgebouwd is. "Onze inwoners zoeken een woning." Wel valt op in het woonbehoefteonderzoek dat mensen meer eisen stellen aan die woning. "Thuiswerken is door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. De kans bestaat dat thuiswerken ook na de crisis voor velen de norm zal zijn. In dat geval zullen mensen hogere eisen stellen aan hun woning, zoals een extra kamer om in rust te kunnen werken en buitenruimte om even een luchtje te scheppen."

Levensloop-huizen

ZWARTEWATERLAND - Bijna acht op de tien 55-plus-huishoudens geeft in de enquête aan dat hun woning geschikt is om lang thuis te blijven wonen, ook als zij minder mobiel worden. In totaal zijn er 4.292 huishoudens van 55 jaar en ouder.

Bij een kleine 60 procent zijn daarvoor wel aanpassingen nodig. Huishoudens in de leeftijdsklasse 55 tot en met 64 jaar wonen echter vaker in woningen die niet geschikt zijn om lang thuis te blijven wonen. In de leeftijdsklasse 65 tot en met 74 jaar wonen mensen doorgaans wel in een woning die met aanpassingen geschikt kan worden gemaakt. Ouderen van 75 jaar en ouder wonen relatief gezien vaker in een woning waar geen aanpassingen voor nodig zijn.