De plek van een nieuw appartementencomplex in Genemuiden.
De plek van een nieuw appartementencomplex in Genemuiden. Foto: Enrico Kolk

Reactie ontwikkelaar en makelaar op het woonbehoefteonderzoek

ZWARTEWATERLAND - De vertegenwoordigers van de ontwikkelaar die de gemeente sprak herkennen de grote woningbehoefte, zo schrijft het rapport over het woonbehoefteonderzoek.

De vertegenwoordigers pleiten ervoor dat de gemeente de plancapaciteit vergroot. Daarnaast herkennen ze de berekende grote behoefte aan gelijkvloerse woningen, maar betwijfelen of dit veel appartementen met een lift moeten zijn. "Bewoners kiezen voor appartementen ‘bij gebrek aan beter’ en kiezen daarom liever voor een grondgebonden woning."

Ook plaatsen de vertegenwoordigers de opmerking dat ze zien dat veel bestaande koopwoningen tot 250.000 euro worden gekocht door beleggers die de woningen vervolgens verhuren aan arbeidsmigranten. Ook geven ze aan dat de stelling in het onderzoeksrapport dat zorgwoningen in de nabijheid van de voorzieningen moeten staan, betekent dat hiervoor inbreidingslocaties nodig zijn. "Op dit moment zijn die er niet in Genemuiden", stellen zij. Als de gemeente geen nieuwe inbreidingslocaties aanwijst, zijn naar de mening van de vertegenwoordigers van de ontwikkelaar ook locaties voor senioren geschikt die niet nabij voorzieningen liggen, maar wel goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer"

De makelaar waarmee de gemeente sprak ziet al heel lang dat veel mensen willen verhuizen, maar ‘als puntje bij paaltje komt’ die stap niet zetten. "Dit geldt niet alleen voor senioren, maar bijvoorbeeld ook voor starters."

De enquête is ingevuld door 7,4 procent van alle huishoudens in de gemeente. "De kans bestaat dat de enquête vooral is ingevuld door mensen die een concrete verhuiswens hebben en dat de respons dus niet alleen vrij klein is, maar er ook toe leidt dat de verhuisbehoefte in het rapport wordt overschat", stelt de makelaar. Hij gaat er zelf van uit dat het aantal huishoudens dat de komende vijf jaar binnen de gemeente verhuist, net zo groot is als het aantal dat de afgelopen vijf jaar binnen de gemeente is verhuisd. Dat zouden er dan 1.700 zijn en niet 2.400, zoals in het rapport wordt berekend.