Strooien en schuiven, dat kan niet op alle plaatsen tegelijk

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – De gedachten gaan op de gemeentewerf in Genemuiden even terug naar 2010. Zeven weekenden achter elkaar lag er sneeuw. “Maar toen was het overdag dooi, dan doet het zout ook nog wat.” En dat maakt, ruim 10 jaar later, toch wel verschil. Het blijkt lastig om de wegen sneeuwvrij te maken – én te houden.

“We hebben een preventieve route en een curatieve route”, legt voorman Hans van Leussen uit. “Bij de preventieve route, dat zijn de hoofdwegen, hebben we al gestrooid voordat de eerste sneeuwvlok kwam. De curatieve route, de binnenweggetjes en de woonwijken, strooien we alleen bij aanhoudende gladheid.”

Nu ligt de focus echter op de preventieve route en dat blijkt werk genoeg. Niet alleen voor de gemeente zelf, maar ook voor lokale ondernemers die zijn ingehuurd om bij te springen. “Dit is wel extreem”, vindt Van Leussen.

De coronacrisis en het feit dat veel mensen thuiswerken zorgen ervoor dat er veel minder verkeer op de weg is. “Je kunt er wel zout opgooien, maar als er niet op de wegen gereden wordt, dan doet het niks. Misschien hebben we nu zelfs wel meer zout gestrooid dan anders.”

Voor het oog kan het lijken alsof er niks gebeurt. “Maar we draaien nu overuren”, verzekert hij. “We beginnen vroeg en eindigen laat en ondertussen wisselen we elkaar af. Dat doen we om de voertuigen zoveel mogelijk op de weg te houden. Je doet je best, maar er is eigenlijk geen beginnen aan.”

Want, naast dat er minder ingereden wordt, het strooien van zout heeft ook geen zin meer als het zo hard sneeuwt. “We moeten eerst de sneeuw van de rijbaan verwijderen.” Dat is maandagmorgen gedaan op bijvoorbeeld de Verkavelingsweg in Hasselt. “Maar als je teruggaat ligt er gewoon sneeuw. Op de hoeveelheid sneeuw is het materieel wel voorbereid, maar de wind is nu het grootste punt.”

De schuivers en strooiers proberen wel om ook de curatieve route aandacht te geven. “We krijgen telefoontjes dat mensen niet van huis kunnen. Maar er is geen beginnen aan om te zeggen ‘we komen eraan’. We proberen wijk voor wijk af te werken.”

En dat lukt pas echt goed als de wind wat gaat liggen en het sneeuwen stopt. “Hoe meer we de hoofdwegen onder controle krijgen, hoe meer we aan de andere wegen toekomen. In de omstandigheden zoals die van maandag hebben we onze handen vol aan de preventieve route. Die hebben we onder controle, maar we moeten er volop op in blijven zetten.”