Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Slingerland rijdt mee met strooien en schuiven

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – Wethouder Maarten Slingerland is maandag mee geweest op de schuif- en strooivrachtwagen. “Bijzonder om een keer mee te maken”, vindt hij. “Ik heb bij de woorden nu beelden gezien.”

Het idee om mee te gaan, kwam min of meer spontaan op. Slingerland is als wethouder verantwoordelijk voor het strooibeleid in de gemeente. “Er liggen draaiboeken klaar voor situaties als deze, maar ik ben ervan onder de indruk hoe snel er geschakeld wordt en hoe ze het hier met elkaar regelen. Het is nu alle hens aan dek, niet alleen bij onze eigen mensen, maar ook bij de lokale ondernemers die we inhuren. Alles is van stal getrokken om zoveel mogelijk sneeuw weg te halen.”

Al is de hoeveelheid sneeuw niet het probleem, zo merkte hij. “Het is vooral de wind. We reden op de Verkavelingsweg heen en terug. Dan zie je waar je net gereden hebt, dat ligt allemaal al weer vol met stuifsneeuw op de weg.”

Ook de sloten, die normaal eerst vollopen met sneeuw, zitten nu dicht. “Dus daar gaat de sneeuw ook niet in.” Toch ziet hij geen reden om de werkzaamheden te staken. “We hebben wel een verantwoordelijkheid om de wegen begaanbaar te houden, bijvoorbeeld voor de hulpdiensten. Soms voelt het van ‘waar doen we het voor’, maar als je het niet doet dan heb je hele andere problemen.”

Het is wel jammer dat je geen resultaat ziet, valt Hans van Leussen hem bij. “Vooral nu we er heel veel energie in steken. Maar als we niks doen, dan zijn de duinen zo hoog dat je er met de auto niet meer doorkomt.” En het is ook wel ‘ontzettend veel sneeuw’, merkt Slingerland op. “Zo reden we in Hasselt door de Nadorst, daar kun je sneeuw niet meer kwijt. Dan houdt het ook op.”
Zelf reed Slingerland niet op de vrachtwagen. "Ik laat het aan de ervaren jongens over. Want die ervaring heb je nodig, niet alleen om te rijden. Je moet ook rekening houden met het andere verkeer. Mensen denken vaak ‘gas erop en doorrijden', maar je moet ogen van voren en van achter hebben. En deze mensen hebben dat.”